BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Положиха цветя на гроба на поручик Генчо Неделчев в с. Божицa

  • Written by:

Мирът, както и войната, се гради в съзнанието на хората

Въпреки пандемичната обстановка, КИЦ „Босилеград“, Сдружение „ГЛАС“, Демократичен съюз на българите, местни жители и гости от България, положиха цветя на един от малкото оцелели български войнишки паметници в Босилеградско и отдадоха почит на българският офицер зап. поручик Генчо Неделчев, погребан в двора на черквата в с. Божица.

Генчо Неделчев е загинал на 11 юли 1913 г. в боевете между българската и сръбската армия в  местността Панжин гроб. Той е родом от Русе и е бил командир на 16-а рота от 2-ри пехотен Искърски полк на 5-а Дунавска дивизия. Надгробният му паметник е бил издигнат за „споменъ отъ съпругата му” и по чудо е оцелял до наши дни. Паметникът бе открит от Александър Димитров и бе възстановен от баща му, Димитър Димитров.

В словото си пред паметника на Генчо Неделечев, Иван Николов каза: „Нека това да бъде почит и за ония 443 български войници и офицери загинали в боевете от село Караманица до връх Стрешер  както и за 523 сръбски войници и офицери загинали по тия места от 28 юни до 18 юли1913г”, и изрази съжаление, че благородната идея да се направи мемориален паметник на българските и сръбските жертви от Първата световна война в знак на почит и помирение между българи и сърби, не бе посрещната с разбиране.

Целта на този помен е не да призоваваме призраците на миналото, а да отдадем почит на жертвите на войните, да отворим скритите страници в историята, да ги препрочетем и преосмислим. Историята е част от нашата житейска философия и препрочитайки я и преосмисляйки на базата на достоверни исторически факти, ние поемаме пътя към покаянието, опрощението, извинението и националното помирение и трайно омиротворяване на Балканите. По този път е минала историческата и политическата мисъл в развитите европейски страни и ние можем само да се поучим от тях”, каза Николов.

Александър Димитров продължи мисълта му, като подчерта двойните аршини и посочи пример, че сърби и унгарци във Войводина повдигат паметници на унгарските и сръбските жертви от Втората световна война, а държавни представители на Сърбия и Унгария съвместно отбелязват годишните от трагичните събития.

 Николов също припомни, че на 11 юли се отдава почит на невинните цивилни жертви в Сребреница избити преди двайсет и пет години.

 „Изправяйки се пред жертвите от близкото минало, сръбските политици трябва да направят това, което германските, френските, полските и други европейски политици направиха преди време, и то не от политическа показност, а от дълбоко изживян и изстрадан духовен катарзис. Мирът, както и войната, се гради в съзнанието на хората. Ние трябва да пазим паметниците на жертвите на войните, не за да възпитаваме бъдещите поколения на омраза и реваншизъм, а да ги използваме като опорна точка за мир и разбирателство между народите“.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!