BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Според гражданите на Северна Македония, България е най-големият враг на страната, докато най-голям приятел е Сърбия

  • Written by:

Все по-тревожни са резултатите от проучванията на общественото мнение в Северна Македония, по отношение на македоно-българските отношения. Именно, тази седмица бяха публикувани резултатите от най-новото проучване на агенцията“Брима“, реализирано по поръчка на македонската неправителствена организация „Евротинк – Център за европейски стратегии“. Проучването било проведено по телефоннен път, в периода от 4 до 21 септември 2023 год., с участие на 1003 респонденти.

На въпроса, „Като цяло смятате ли, че има държава или международна организация, която представлява заплаха за Северна Македония“, положително са отговорили 48% от анкетираните, докато 46% от хората са казали, че нито една държава или международна организация не застрашава страната им.

Дори 79% от хората, които са отговорили положително на въпроса, виждат България като основна заплаха за Северна Македония. На второ място е Русия, в която заплаха виждат само 6,3% от македонските граждани. След това идва Албания с 2,7%, а в Сърбия заплаха виждат само 2,4% от анкетираните лица.

От друга страна, само 0,3% от анкетираните са отговорили, че България е най-големият приятел на Северна Македония. Друг македонски съсед и страна членка на ЕС – Гърция има доверие от само 0,1% от гражданите на Северна Македония, че е приятел на страната. Над една трета, т.е. 39,6% от анкетираните граждани смятат, че Сърбия е най-големият приятел на Северна Македония. На второ място на листата на приятели на Северна Македония е САЩ с 13,7%, които са последвани от Турция и ЕС, с подкрепа от 10,0% и 8,4% от анкетираните лица.

Резултатите от проучването показват, че 52,6% от гражданите смятат, че присъединяването на Северна Македония към Европейския съюз би било положително за страната. Това е увеличение за 3,6% в сравнение с проучването от миналата година. От друга страна, 30% от гражданите смятат, че членството в ЕС няма да бъде добра работа за страната, докато 16,5% са неутрални по въпроса.

Тук ясно си личи разликата в отговорите на хората по етническа принадлежност. Така дори 90,2% от етническите албанци в Северна Македония са отговорили, че членството в ЕС ще е положително за страната, а само 3,8% са били на обратното мнение. Но, 40,6% от етническите македонци смятат, че евроинтеграцията на страната не е нещо положително, а 39,5% от тях са на обратно мнение.

Проучването още показва и нарастващ песимизъм за развитието на страната, липса на демокрация, както и недоверие в борбата срещу корупцията.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!