BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Посланикът на Европейския съюз в Северна Македония потвърди европейското бъдеще за страната, ако се приемат промените в Конституцията

  • Written by:

Темата за конституционните промени в Северна Македония, с които се предвижда включване на българската етническа общност в основния закон на страната, продължава да бъде водеща тема в македонското общество. Причината за това, както е известно е, че от приемането на конституционните промени зависи и европейското бъдеще на Северна Македония.

Вчера ръководителят на Делегацията на Европейския съюз в Северна Македония, Дейвид Гиър беше на посещение на една фабрика за сокове в страната, заедно с македонският премиер Димитър Ковачевски. Посланик Гиър в изявление за медиите каза, че има силна подкрепа за бъдещето на Северна Македония в Европейския съюз, както от европейските институции, така и от страните-членки на ЕС.

Той напомни, че през юли 2022 г. имаше европейско предложение, което даде възможност за започване на преговори за членство в ЕС. Според Гиър, това беше възможност страната да върви напред, но суверенно решение на Северна Македония, т.е. на партиите в парламента е дали ще приемат конституционните промени. Дейвид Гиър изтъкна, че ЕС искрено се надява, че Северна Македония ще успее да продължи напред с конституционните промени, но не само с това, но и с прилагането на реформите, които са част от нейния интеграционнен път към ЕС.

Премиерът на Северна Македония, Димитър Ковачевски заяви, че пълноправното членство на страната в ЕС до 2030 г. е амбициозна, но постижима цел, която ще донесе много ползи по пътя както за гражданите, така и за компаниите. Македонския премиер вчера съобщи, че председателят на Европейската комисия, Урсула фон дер Лайен ще пристигне на посещение в страната до края на месец октомври.

Димитър Ковачевски изрази надежда, че Северна Македония ще запази лидерската си позиция в областта на европейската интеграция в региона на Западните Балкани. На отговора, дали е възможно Северна Македония да бъде отделена от Албания по пътя й към ЕС, той каза, че това е в ръцете на македонската опозиция. Той напомни, че Северна Македония преди години се е отделила от Хърватия в процеса на европейската интеграция, като обвини опозицията, че и тогава, както и сега, била против вземането на решения за европейска интеграция на страната.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!