BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Иззеха всички книги на Едвин Сугарев в Босилеград, не го допуснаха в Сърбия (Видео-btvnovinite.bg)

  • Written by:

Това е абсолютно безпрецедентно, много срамен инцидент, каза той

Полицейска акция и обиск в Българския културен център в Босилеград. Едвин Сугарев не беше допуснат в Сърбия, за да представи книгата си „Елегия за краището“.

„Стигнахме до границата, бяхме държани два часа там. Колата ни беше претърсена основно, багажът ни – също. Междувременно пристигнаха и двамата консули от Ниш. Опитаха се да оправят нещата, беше им отказано. Беше отказана всякаква информация и казаха, че такава може да бъде получена само от външното министерство на Сърбия“, разказа в „Тази сутрин“ Едвин Сугарев.

„В крайна сметка ни връчиха един формуляр, който отказахме да подпишем. Той е чисто формален. В него пише, че не могат да ни допуснат на територията на Сърбия, като са изброени всички случаи, в които не се допускат чужди граждани там. Това е всичко“, допълни Сугарев.

Според него по-тревожен е случаят в Босилеград, където културният център е претърсен и са иззети всички негови книги там.

„Това се случва с решение на Върховния съд във Враня по член от Наказателния кодекс на Сърбия, който предполага разпалването на национална, етническа и религиозна вражда. Това е абсолютно безпрецедентно, много срамен инцидент. Да се изземват книги в XXI век в държава, която принадлежи към Европа, е нещо немислимо“, заяви Едвин Сугарев.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!