BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Сърбия преговаря с България за високоскоростна жп-линия София – Ниш

  • Written by:
Снимка БГНЕС, архив

Освен реконструкцията на железопътната линия Ниш-Димитровград, Сърбия работи с България по още два проекта – връзката от пристанище Видин до Зайчар и проектирането на високоскоростна железопътна линия от Ниш до София.

Това заяви министърът на строителството, транспорта и инфраструктурата в сръбското правителство Горан Весич заяви днес, че съобщи Танюг.

„С България преговаряме за скоростна жп линия до сръбско-българската граница. Те вече работят по своята част от София, турците работят от Истанбул до турско-българската граница, остава да се свърже София с турско-българската граница и ще имаме високоскоростна железопътна линия от Ниш до Истанбул, както и високоскоростна железопътна линия до Скопие, а в бъдеще и до Солун и Атина“. Това каза Весич по време на обиколка за инспекция на дейностите по реконструкцията на магистрала Златибор, предаде БТА.

Той заяви, че след реконструкцията на жп линията Ниш-Димитровград влаковете ще се движат със 120 километра в час, а железопътната линия ще бъде безопасна и електрифицирана. „Важно е да се инвестира в железопътни линии, защото това е транспорт с висок капацитет, броят на автомобилите и замърсяването намаляват“, каза Весич

Източник: dnes.bg

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!