BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Културно-просветно дружество за връзки с бесарабските и таврийските българи “Родолюбец” – гр. София кани членове, съмишленици и приятели за участие в събития по повод отбелязването на 29 октомври – ДЕНЯ НА БЕСАРАБСКИТЕ БЪЛГАРИ

  • Written by:

Културно-просветно дружество за връзки с бесарабските и таврийските българи “Родолюбец” – гр. София кани членове, съмишленици и приятели за участие в събития, организирани от нашето дружество по повод отбелязването на 29 октомври – ДЕНЯ НА БЕСАРАБСКИТЕ БЪЛГАРИ, който през настоящата 2019 г. честваме за 22-ри пореден път в България!

Програмата по случай празника през настоящата 2019 година включва следните прояви:

1. На 25.10.2019 г., петък от 18 ч. в сградата на Съюза на българските писатели Ви каним на среща-разговор с писателя и дългогодишен член на Дружеството Иван Миглев. Неотдавна Иван Миглев заедно с група родолюбци, между които и Емил Миланов, посети отново българските центрове в Бесарабия – Кишинев, Тараклия, Болград, Измаил, Чушмилий. Двамата ще споделят впечатления.

2. 26 октомври, събота – ХI-та Кръгла маса на тема: „Обществени и културни проблеми на българите в Бесарабия, Таврия, Крим и ролята на гражданските организации”. Кръглата маса ще се проведе от 10:00 часа в Зала 1 на Ректората на СУ “Св. Кл. Охридски”. Ще бъдат обсъдени актуални въпроси и проблеми, които повдигат нашите сънародници в Украйна и Молдова, както и отговорите на държавните институции, в отговор на обръщението от миналогодишната X-та Кръгла маса.

3. 29 октомври, вторник – Празничен концерт по случай Деня на бесарабските българи със специалното участие на Илия Луков. Сценарий на концерта е дело на поетесата Таня Танасова-Тодорова. Концертът ще се проведе от 18:30 часа в камерната зала на Читалище „Славянска беседа 1880“ на ул. „Г. С. Раковски“ 127

Покрай традиционния триптих, организиран от Дружество Родолюбец по случай Денят на бесарабските българи, на 23 октомври в София финално ще бъде представен моноспектакълът Probation, който беше част от турнето в Бесарабия през октомври 2019г..

Снимка: Храм “Свето Преображение Господне”. На 29 октомври 1838 г. храмът е осветен и този ден се чества като Ден на Бесарабските българи.

Източник: Дружество “Родолюбец”

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!