BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Културният център на българите в Босилеград навърши 25 години ( Видео – БНТ1)

  • Written by:

Културно-информационният център на българите в Босилеград навърши 25 години. Годишнината беше отбелязана с музикална програма, на която присъстваха гости от България, също и официални лица. Четвърт век културният център се грижи за запазването на българския дух на нашите сънародници в Западните покрайнини, като организира редица концерти, изложби, театрални представления, разпространява книги и помага на ученици и студенти, които искат да продължат образованието си в България.

Културно-информационният център в Босилеград е открит на 2 октомври 1998 година и през годините се е утвърдил като една от най-активните български организации в чужбина.

„Отбелязваме всички дати и юбилеи от българските национални истории и култура, национални празници и така нататък. Непрекъснато сме на разположение на гражданите. Водим кандидат-студентските кампании, които сега следваме в България. Организираме летни почивки в България. Оказваме съдействие за българско гражданство“, каза Иван Николов, председател на Културно-информационен център „Босилеград“.

За 25 години културно-информационният център е съдействал на повече от 1000 от местните младежи да продължат образованието си в български университети.

Около 1000 деца са почивали на българското Черноморие, благодарение на спонсорството на Народното събрание. Около 3000 души са получили българско гражданство със съдействие на Културно-информационния център“, допълни Николов.

За празника на културната институция в Босилеград дойдоха гости от Кюстендил, както и официални представители на българската държава.

„Безспорно това е събитие с голяма важност. Това са 25 години на неуморен труд, на много усилия, положени от служителите в културно-информационния център. Българската държава, официалните български институции,
двете ни дипломатически мисии винаги са заставали зад това, което прави центъра в Босилеград. Винаги сме помагали в рамката на нашите възможности. Убеден съм, че съвместните ни работи ще продължи и дълги години за напред“, каза Петко Дойков, посланик на Република България в Република Сърбия.

Бяха засегнати и проблемите пред българското национално малцинство в Западните покрайнини, свързани основно с липсата на работа и реализация, което води до обезлюдяване на региона.

„Българите живеят трудно тука, българската държава помага, но не достатъчно, даже намалява българската помощ. И специално с българското гражданство хората вече не могат да си дадат документите за българско гражданство в правосъдието. Правосъдието ги кара по посолствата. В посолствата се също много чака и направо този процес българско гражданство е обречен“, смята Бойчо Димитров, учител в Босилеград.

Процедурата е дълга, напливът е голям и за получаване на българско гражданство сънародниците ни в Сърбия чакат 4-5 години.

„За процедурата за българско гражданство сами знаете, че през годините са правени облекчения, но предвид големия брой на кандидатури се получава такова забавяне. Що се касае до нас като дипломатическо представителство в Ниш, ние своевременно обработваме подадените кандидатури, имаме списъци за кандидатстващи, които списъци са запълнени до средата на 2025 г., така че каквото можем правим, но напливът е голям, действително“, обясни Димитър Цанев – Генерален консул на Република България в Ниш.

Населението на Босилеград е намаляло почти три пъти за последните десетилетия и в момента тук живеят едва 6000 души. Много от тях пътуват всеки ден до Кюстендил, за да работят.

Автор: Антония Сукалинска

Източник: bntnews.bg

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!