BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Какво не знаем за маските и как да ги използваме

  • Written by:
Какво не знаем за маските като основен метод за предпазване от коронавирус и други вируси? Кой е най-подходящият сапун за дезинфекция у дома? Отговори и съвети за използването има даде проф. Емил Воденичаров, ръководител Катедра Хигиена, МУ – София пред БНТ.

Маските са медицински и респираторни. Медицинските са трислойни – първият абсорбира влагат, вторият е антибактериален, а третият отблъсква водните пари. Първият – особено при говорене често се овлажнява, затова тези маски могат да се използват около 30 мин. – час. След това трябва да се сменят.

Респираторните маски се използват в работата при производство – строителство, хранителна промишленост и пр. Там работниците по 8-12 часа ги носят – съзнателно. Те са също за еднократна употреба и са пригодени за 7-8 часа. Често пъти имат и клапа за дишане. Но недостатъкът им е че са доста по-скъпи.

Маските от плат – за многократна употреба – желателно е всяка вечер да бъдат минавани с ютия на пара или с парочистачка, за да бъдат убити евентуалните вируси и бактерии, попаднали в тях. Ако обръщаме от другата страна маските за многократна употреба – това е неправилно използване. При тези маски различните слоеве имат различни предназначения – особено маските за еднократна употреба.В последно време от Канада, Германия и Израел идват новини за създаване на нов тип маска за многократна употреба –може да се използва до 200 пъти. Основата е с метални нишки и плат. Тя не само предпазва от вируси, но и ги убива, тъй като на повърхността се създават положителни заряди, а знаем, че коронавируса е с отрицателен заряд. Когато попадне на маската, вирусът се деактивира и така загива. Те все още не са разпространени. В Германия предстои да бъдат пуснати в производство. Тези маски биха били полезни и за други вируси, което е светлина в тунела за всички на първа линия.Шлемовете – Най-елементарно трябва да се дезинфектират с дезинфектант – с напръскване и забърсване. В зависимост от контактите, които има човек, се определя и колко често да се дезинфектират шлемовете. Поне на час трябва да се прави профилактика.

Повърхностите – в заведението е добре направо след всеки клиент дезинфекция на столовете и смяна на покривката. Това ще е най-рационално правило за профилактика.Има данни от Хонконг, че вирусът се задържа върху медицинските маски до 7 дни. Върху банкнотите – 2 денонощия. Най-дълго остава върху метал – например, монетите – 3 денонощия. Вирусът обича по-ниски температури и по-влажни зони – рискови помещения са баните, например.

Ултравиолетови лампи за дезинфекция бяха разпространени хирургиите и детските градини. Недостатъкът тук е, че имат режим на работа – на 2-3 часа да се изключват, преди да се използва наново. Може да имат и вредно въздействие върху хора в непосредствена близост – изгаряне на кожата или увреждане на очите. Това са старите модели, при които не трябва да има хора в помещението. Новите – при тях дори може да присъстват хора в дезинфекцираното помещение – дори и деца.Миенето на ръце – на ден около 90 пъти неволно си пипаме лицето. За течния сапун има изследвания от Охайо, изследвали няколко училища. Как при 30 секунди миене на ръце с течен сапун има два варианта – при течните, на които се сменя директно контейнера – е безопасно. Но старите модели, в които се налива течен сапун са проблемни. Оказва се, че те задържат 26 пъти повече бактерии и ги пренасят върху измитите ръце. Най-добре е да  се ползва най-обикновеният твърд сапун.

Трябва да спазваме един от принципите на лекарите – преди всичко да не вредим. Ако повишим нашата дисциплина , ще повишим и колективната.

Източник: actualno.com

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!