BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Ангел Динев: Ефектът от Ньойския договор и след век продължава да е негативен

  • Written by:

В Трън се проведе дискусия под наслов „100 години Ньойски договор – национална драма, аспекти и настояще“.

По време на конференцията Ангел Динев – директор на Историческия музей в Трън, представи доклад на тема „Ньойския мирен договор – човешка трагедия за населението на Трънския край“. Според него ефектът от този договор и след един век продължава да бъде негативен:

„Не бива да забравяме, че освен чисто териториалните загуби, наложени на България след Ньойския мирен договор, са наложени още много други ограничения. На първо място – огромните репарации в размер на над 2,2 млрд. франка. България е лишена от правото да поддържа задължителна наборна военна служба, а тя се трансформира в доброволческа. Има и големи ограничения за общия брой на въоръжените сили на България“.

Освен че е несправедлив в териториално, финансово и военно отношение, Ньойският мирен договор има и характер на национално унижение спрямо българския народ след 1919 г., подчерта Ангел Динев в предаването „Преди всички“ и добави:

„Победените страни е трябвало да бъдат унижени, трябвало е да бъдат лишени от възможността да се възродят отново като големи държавни формирования, като велики сили. … Това е една обща политика на Великите сили“.

Динев подчерта, че е тежко положението за населението от Трънския край, което решава след Ньойския договор да остане в Югославия. То е изолирано от останалата територия на Югославия по географски причини.

Той не смята за възможна идеята да бъдат провокирани европейските институции да излязат с декларация, която да осъди подбудителите и извършителите на Ньойския договор.

Журналистът Зденка Тодорова, която участва в дискусията, се съгласи, че Великите сили са искали през 1919 г. да унижат България.

„Този комплекс от Ньойския договор, който умишлено се премълчава от политиците в България, от управляващите кръгове, премълчава се и в Сърбия. Тази дата не се споменаваше в сръбските учебници. Въпросът е как живеят българите в Западните покрайнини, които са най-потърпевши от този договор. … От 120 хил. българи през 1919 г., които са живели в Западните покрайнини, сега са около 15 хил. Имаме паралелки с 40 деца в първи клас. Покрайнините се обезлюдяват и когато българските и сръбски политици се прегръщат и говорят за светло европейско бъдеще, никой не споменава българите, които изчезват. Светлото бъдеще трябва да има предвид, че в тази територия, на която живеят българи, трябва да има инвестиции, трябва да се създават условия. В такава кръгла годишнина да пренебрегваме тези хора, които са останали там без поминък, за мен е тъжно“, изказа мнението си Зденка Тодорова.

Източник: bnr.bg

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!