BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Премиерът на Северна Македония с остри думи за блокадата от България на преговорния процес за членство на страната в ЕС

  • Written by:

Както е известно, вчера премиерът на Северна Македония Зоран Заев, участваше на срещата на върха ЕС-Западни Балкани в Словения. Той там проведе две срещи с българския президент Румен Радев, на които участваха и европейския комисар по съседство и разширяване Оливер Вархеи, премиера на Словения Янез Янша, както и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Втората среща между Зоран Заев и Румен Радев се проведе в присъсвието на германския канцлер Ангела Меркел и френския президент, Еманюел Макрон.

След срещите, македонският премиер Зоран Заев, също като и българския президент, даде изявление за медиите. Той каза, че на срещата на върха за Западните Балкани в Словения, Северна Македония е получила още едно силно потвърждение, че само една държава-членка на ЕС се противопоставя на нейната интеграция и началото на преговорите за членство с Европейския съюз.

„За съжаление и на голямо разочарование, мое лично и вярвам на всички македонски граждани , блокадата идва от съседна България“, рече премиера Заев. Според него, посланията на президента Макрон и канцлера Меркел са били ясни – решенията трябвало да гледат към бъдещето, а не да копаят в миналото. Но за съжаление не съм сигурен, че президентът Радев е разбрал това послание, добави македонския премиер.

„Стъпките и блокадите, които Радев предприема от името на България, са обида за македонските граждани. Македонският народ с цялата си  миролюбивост, не може да оправдае блокадите. Моят народ ми даде мандат за създаване на решения, но не ми даде мандат да оправдавам политики от миналия век“, заяви пред журналистите премиера на Северна Македония.

Според Зоран Заев, досега нито една държава-членка на ЕС няма възражения срещу реформите в Северна Македония. Той изтъкна, че напредъка на страната в интеграцията с ЕС трябва да зависи преди всичко от вътрешните реформи, свързани с постигането на европейските стандарти, а не от двустранните въпроси.

Македонския премиер каза, че страната се е ангажирала с решаването на двустранните спорове от миналото, както било видно от Преспанското споразумение и от Договора за добросъседство с България от 2017 год. За Северна Македония било приемливо в духа на европейските добросъседски отношения, да засили разговорите с България.

Зоран Заев заяви, че двете страни веднага след изборите в България и Северна Македония, трябва с искрена политическа воля да предприемат решителни стъпки за решаване на откритите въпроси. Той обаче подчерта, че Северна Македония има ясна и гласна позиция по въпросите на идентичността, която е, че македонската идентичност не може да бъде тема за преговори.

На журналистически въпрос, да коментира съдържанието на новия протокол, който предлага българския президент Румен Радев, Зоран Заев отговори, че петте точки от протокола са били част от т.н. пътна карта, която Северна Македония представи на България, по време на посещението на македонската правителствена делегация в София на 17 юни тази година.

Според македонския премиер, това са били точки, които са решими и това било нещо, към което и двете страни трябвало допълнително да се ангажират. Премиерът Заев изтъкна, че било много важно, това че македонският език и македонският народ да не са били засегнати в тези пет точки. Точките са се отнасяли за краткото и дълго име на страната, ненамеса във вътрешните работи, за речта на омразата и организация от двете страни как тази реч да се намали. Също така, една от точките в новия протокол била  да се засили работата на експертните комисии, които трябвало поне да определят колко пъти годишно ще се срещат, както и да постигнат определени резултати.

Премиерът Заев повтори, че Северна Македония има Договор с България, в който има много важни елементи. Той започвал с подкрепата на България за евроатлантическата интеграция на Северна Македония. Също така в този Договор пишело, че двете страни споделят обща история, т.е. имат обща история. И при такива обстоятелства същността на нашето споразумение е онези исторически моменти, исторически образи и исторически периоди, които ни свързват, да ги използваме за да ни свързват, а не да ни разделят, добави македонският премиер.

Зоран Заев в изявлениетоза медиите каза и това, че македонският и българският народ са близки народи и при такива обстоятелства трябвало да гледаме на историята по европейски начин, т.е. как тя ни свързва, прави ни повече приятели, за да научим бъдещите поколения, че тази борба за социална справедливост, за свобода, за демокрацията, ценности и т.н. е нещо, което ни свързвало от векове. Според него, и днес когато двете страни заедно почитат определени герои, трябвало да изпратят послание към младите поколения да уважават тези ценности.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!