BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Изложбата „Археологически находки в Буджакската степ. Район Тараклия“ беше открита в Тараклия

  • Written by:

Изложбата „Археологически находки в Буджакската степ. Район Тараклия“ беше открита в Тараклия в рамките на честването на Деня на бесарабските българи.

На откриването присъстваха председателят на района, представителите на Националния музей за история на Молдова, на български дипломатически корпус, гости от Русия и Украйна, жителите на града. Колекцията от археологически предмети събрана като резултат от изследванията в тараклийския район от началото на 70-те и през 80-те години на 20-и век, съобщиха организаторите, предава http://www.bta.bg/bg/c/OP/id/2508334

Експозицията принадлежи на Националния музей за история на Молдова и обхваща повече от сто археологически предмета с научна, историческа и естетическа ценност, открити на територията на район Тараклия. Представени са оръдия на труда, оръжие, украшения и елементи от облекло, направени от камък, кости, глина, желязо, бронз, а също така и множество керамични съдове. Експозицията е придружена със снимки и рисунки от фондовете на музея, от личните архиви на изследователите и от научни публикации.

За по-доброто запознаване с предметите, изложбата е допълнена с реконструкции на някои видове човешка дейност. Целта й е да популяризира запазените в музейните фондове предмети на археологическото наследство на Тараклия. Културно-образователният характер на изложбата дава възможност на широката публика да се запознае с материалите, отразяващи историята на археологическите паметници, с хронологичното разнообразие, а също така с уникалността на артефактите, открити в околностите на селищата на район Тараклия.

Изложба бе открита след като през септември тази година районният съвет на Тараклия и Националният исторически музей на Молдова подписаха споразумение за сътрудничество.

Колекцията е подредена в малката зала на Дома на културата в Тараклия и ще приема посетители до края на януари 2022 година.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!