BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Германският президент призова да се подкрепят реформите в Молдова

  • Written by:
Снимка: AP

Германският президент призова да се подкрепят
реформите в
Молдова

Кишинев, 30 септември /БТА/
Германия ще предложи цялата си подкрепа за програмата за реформи на молдовското правителство, заяви президентът Франк-Валтер Щайнмайер в края на посещението си в Молдова, предаде ДПА.
„За нас това не е далечна страна. За нас това е страна, намираща се на външните граници на ЕС. И ние като европейци имаме интерес от стабилна политическа и икономическа обстановка на източните ни граници“, каза той.
Щайнмайер заяви, че липсата на надеждни институции, които да осъществят процеса на реформи, иницииран от президента Мая Санду, е сериозен проблем за бившата съветска република. Германия би могла да помогне при обучението на необходимия административен персонал, каза той.
По време на посещение в професионално училище край Кишинев Щайнмайер разговаря с германски компании, работещи в Молдова, и ги призова да увеличат броя на наетите си молдовски служители, които сега са 9000. „Политическите условия са благоприятни в момента“, каза президентът на федералната република и допълни, че Молдова е в процес на промени и е поела по пътя към стабилността.
След като пое властта от проруския си предшественик Игор Додон след изборите през ноември миналата година, Санду призовава за по-тесни връзки с ЕС. Икономист, учила в САЩ, тя си постави за цел да се бори с ендемичната корупция в Молдова и да спре емиграцията, която вреди на икономиката на страната.
/Владимир Сахатчиев/

/МИМ/

Източник: bta.bg

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!