BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

В Тараклия отбелязаха Деня на бесарабските българи с международна научна конференция

  • Written by:
В Тараклия днес отбелязаха Деня на бесарабските българи с международна научна конференция „Българската етническа общност в Република Молдова: история и съвременно състояние“. Събитието е посветено и на 200-годишнината от издаването на Инструкцията за селските прикази на главния попечител Иван Инзов, съобщава http://www.bta.bg/bg/c/MI/id/2506517

Учени от шест държави – Молдова, България, Украйна, Румъния, Беларус, Русия ще изнесат доклади за заслугите на генерал Иван Инзов, главен попечител на бесарабските преселници през периода на 1818 -1845 г., за приноса му за развитието на културата, образованието, икономиката на бесарабските българи – преселници от онова далечно историческо време.

На откриването на конференцията с поздравителни адреси към бесарабските българи се обърнаха ректорът на Тараклийския държавен университет д-р Мария Паслар, председателят на района Тараклия Иван Паслар, председателят на Управителния съвет на Асоциацията на българите по света Младен Станев, началник на Дирекцията за военни паметници в Министерството на отбраната на Република България, полковник Манол Тенчев и други гости от Русия, Украйна и Молдова. Българският посланик в Молдова Евгени Стойчев приветства участниците на научния форум и поздрави българите от името на президента на България Румен Радев.

В приветствието си ректорът на висшето училище в Тараклия отбеляза, че днешният международен форум е важна научна проява, защото обединява бесарабската българска общност в съхраняването на историческата памет, в познаването на своите корени, на важните исторически събития и личности и във възпитанието на младото поколение в дух на родолюбие.

„Днес ние честваме една от най-важните дати в бесарабската история – Деня на бесарабските българи, които са допринесли за изграждането на нова българска държава, за културното възраждане на българския народ, за съхраняването на българската идентичност и родовата памет. Никога не трябва да забравяме кои сме и гордо да вървим напред“, каза д-р Мария Паслар.

На конференцията ще бъдат представени 27 научни доклада, разделени в три тематични секции – „Генерал Иван Инзов и преселването на българите в Бесарабия“, „История на българската общност в Бесарабия“, „Култура, език и литература на българите в Бесарабия“.

По време на пленарното заседание ръководителите на таракалийския района и гостите от България връчеха поздравителни грамоти, плакети и значки на българите, допринесли в съхраняването и укрепването на българската идентичност, език и култура.

Церемонията на откриването на форума завърши с малък концерт с участието на студенти от университета и професионалния ансамбъл за българския фолклор „Родолюбие“.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!