BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

В Северна Македония се провежда втори тур на местните избори

  • Written by:

Днес в Северна Македония се провежда вторият тур от местните избори. На втория тур от седмите местни избори след независимоста на страната, ще се избират кметове на 44 общини, както и кмет на град Скопие. Изборите днес ще се проведат в 2.481 избирателни секции на територията на Северна Македония, а право на гласуване на втория тур имат общо1.353.990 граждани записани в избирателния списък.

Както е известно, на местните избори на 17 октомври, за първи път в историята на изборите в Северна Македония се използваха устройства за биометрична идентификация на избирателите с пръстови отпечатъци. Но, въвеждането тези устройства предизвика доста проблеми при гласуването на първият тур от изборите. В много избирателни секции избирателите трябваше да оставят пръстовите си отпечатъци на устройството по няколко пъти, което доведе до създаване на опашки пред секциите.

От Държавната избирателна комисия (ДИК) на Северна Македония съобщиха, че за втория тур са били проведени допълнителни обучения за избирателните комисии, на които още веднъж им била разяснена работата на устройствата за гласуване с пръстови отпечатъци. Заради това, ДИК очаква проблемите, които се появиха на първия тур ог гласуването, утре до голяма степен да бъдат преодолени.

Гласуването за кмет и за общински съвет днес ще се повтори в една избирателна секция в община Дебър, а за членове на общинския съвет отново ще се гласува и в една избирателна секция в община Шуто Оризари. В тези две секции гласуването от първият тур беше отменено от страна на Административният съд на Северна Македония.

Избирателните секции в Северна Македония се откриват в 7 часа сутринта, а се затварят в 19 часа. Ако по някаква причина е имало прекъсване на гласуването, това продължава толкова дълго, колкото е било прекъсването, но не по-късно от 22 часа. Гласуването ще се извършва в съответствие с мерките за предотвратяване на разпространението на Covid-19 и те ще трябва да бъдат спазвани от всички участници в изборите.

Вчера на втория тур от изборите гласуваха затворниците, болните и разселените лица. Според информацията от ДИК, за гласуване са били регистрирани 5.588 болни и немощни лица, а от тях са гласували 5.287 лица. От 376 регистирани лица, които са в самоизолация заради Covid-19, са гласували 268. Вчера право на гласуване имаха и 1.409 гласоподаватели в македонските затвори, от които са гласували 943 лица, както и 266 лица в старчески домове и други институции за извънсемейно настаняване, а от тях правото на глас са изполвали 212 лица.

Според данните на ДИК, избирателната активност на първият тур от изборите била 51,44%, което е за 8% по-ниско в сравнение с местните избори през 2017 година. Представителите на всички политически партии призоваха гражданите да гласуват масово на втория тур.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!