BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Бъдещият премиер на Северна Македония очаква преговорите с България да се водят в духа на европейските ценности

  • Written by:

Новият председател на управляващата партия в Северна Македония – Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ), Димитър Ковачевски, снощи даде интервю за македонската национална телевизия „Сител“, в което говореше и македоно-българските отношения. Да напомним, че Ковачевски ще бъде следващия премиер на страната, а днес ще получи и мандат от президента на Северна Македония, Стево Пендаровски, за съставяне на новото правителство.

Димитър Ковачевски заяви, че новото правителство ще остане ангажирано с европейския път на Северна Македония, като подчерта, че страната е изпълнила всички условия за започване на преговори за членство с ЕС. Лидерът на СДСМ заяви, че с нетърпение очаква посещението на българския премиер Кирил Петков, за да обсъдят начини за преодоляване на спора между двете държави.

Ковачевски изрази съгласие с възгледите на българския премиер Петков, че историята не може да бъде единствената тема за разговор между две съседни държави и нормално било да има експертни работни групи по други теми.

Според претседателя на СДСМ, Северна Македония и  България също така трябва да говорят и за бъдещето, за инвестиционни и инфраструктурни проекти, след това за икономическо и културно сътрудничество, както и за сътрудничество между младите хора. Тези неща щяли да сближат гражданите на двете страни и да донесят икономически ползи за гражданите чрез засиленото икономическо сътрудничество.

На въпрос, дали е съгласен с шестмесечния срок за намиране на решение, предложен от премиера Кирил Петков, Ковачевски каза, че няма да говори за срокове преди да се проведат първите разговори. Бъдещия македонски премиер изтъкна, че разговорите трябва да се водят в духа на европейските ценности. Той напомни, че двете държави имат свои изградени позиции, гласувани като резолюции в парламентите, като изрази надежда, че в рамките на европейските ценности и зачитайки достойнството на двете страни, може да се намери решение.

Подобно решение, според Ковачевски, би намалило пространството за определени пропагандисти, които са искали да нарушат добрите отношения между гражданите на Северна Македония и България. Той посочи като пример Преспанското споразумение с Гърция, като подчерта, че след подписването му няма повече напрежение между двете страни, като икономическото сътрудничество се засилва. Димитър Ковачевски изрази очакване, същото да стане и в отношения между Северна Македния и България, след решаването на отворените въпроси.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!