BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Трифон Зарезан ще бъде отбелязан на 14 февруари на площад на Тараклия

  • Written by:

Администрацията на града и район Тараклия се приготвят за българския празник Трифон Зарезан, който традиционно се отбелязва на 14 февруари.

В този ден на централния площад в града ще се проведе символично рязането на лозята, празникът ще се проведе с освещаване от духовници в Свети Георгиевата църква, с игри от ансамбъл „Родолюбие“, жителите и гостите на града ще се забавляват с вино и мезе.

„Трифон Зарезан“ е традиционен обреден празник на лозарите, отбелязващ началото на селскостопанския сезон. На този ден се извършва първото подрязване на лозата.

На 14 февруари на градската сцена гостите и поканените ще почетат царя на празника – Трифон Зарезан, който ще извърши обредното зарязване на лозата. След освещаването, на същата сцена ще бъдат наградени лозарите с почетни грамоти.

Изпълнението на ансамбъл „Родолюбие “ с „Трифонско Хоро“ ще завърши празника.

Също така на площада за жителите и гостите на града ще бъде организирани щанди с ястия и виното.

Кметствата на Твардица, Тараклия и село Новоселовка организират на площада национални подвория.

Източник: tuk.md

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!