BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

С международна онлайн конференция отбелязаха двоен празник в българската библиотека в Кишинев

  • Written by:
С научната конференция „Бесарабия – център на българското национално-освободително движение“ отбелязаха двоен празник в българската библиотека „Христо Ботев“ в Кишинев. Научното събитие е посветено на Освобождението на България от османско иго и на 29 годишнината от откриването на първата българска библиотека в Кишинев, съобщава http://www.bta.bg/bg/c/MI/id/2372389

Приветствени думи и поздравителни адреси по повод забележителните дати, пред учени и гости на конференцията отправиха българският посланик Евгени Стойчев и директорката на библиотеката Анжела Олареску.

„В продължение на много години служителите на библиотеката работят в полза на сънародниците ни, като информират и популяризират български теми в областта на историята, културата, фолклора, литературата и езика. Нашите услуги са многофункционални и универсални за всички категории хора. Успехът ни зависи и от ползотворното сътрудничество с нашите партньори, които ни помагат в организирането на много тематични събития – Академия на науките на Молдова, мрежата от образователни институции, Асоциацията на българите в Молдова и България и Научното Дружество на Българистите, с чието сътрудничество е организирана и тази конференция“, каза Олареску.

В докладите на учените бяха разгледани проблеми на участието на бесарабските българи в освобождението на България. „Ние, обаче, решихме да се задълбочим в общоизвестните теми, например научихме, че доброволецът от Твърдица Милан Папуров е участник в боевете при Шипка, Шейново и Стара Загора и е награден с два медала от България. Този факт до сега за нас беше неизвестен, както и още много други“, разкрива темата на конференцията модераторът, доктор на историческите науки Иван Думиника.

Бесарабските българи имат важна роля в реализацията на националния идеал на българския народ като цяло не само на бойното поле, но и в хуманитарен план, казва историкът.

„В бесарабските градове и села се събират хранителни запаси за Дунавската армия. На 12 април 1877 г. в Кишинев на Скаково поле тържествено е прочетен Манифестът, с който Русия обявява война на Османската империя. Оттук опълченците тръгват да освобождават майка България. Започнали своят боен път в Бесарабия, опълченците се отличават в сраженията при Шипка, Шейново, Стара Загора, по-късно стават основа на армията на младата българска държава. Участието на бесарабското население в руско-турската Освободителна война се изразява и в оказване на помощта на болните и ранените военни. В Бесарабия се събират парични суми, за да се откриват лазарети, да се построяват къщи за инвалиди, за осакатените във войната. Всичко това говори за едно народно единство, което с порива си е допринесло за освобождението на България“, резюмира Иван Думиника.

В конференцията взеха участие докторът на историческите науки Николай Червенков (България), академикът и доктор на историческите науки, професор към Харковския

национален университет „В. Каразин“ Михаил Станчев (Украйна), докторът на историческите науки Иван Думиника (Молдова), докторът по история, доцент в Тараклийския държавен университет „Г. Цамблак“ Елена Рацеева (Молдова).

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!