BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Съвместната комисия по исторически и образователни въпроси между Северна Македония и България днес ще проведе заседание в Охрид

  • Written by:

Днес в Охрид ще се проведе ново заседание на членовете на Съвместната комисия за исторически и образователни въпроси между Северна Македония и България. Очакванията от заседанието са големи и резултатът от него се очаква с голямо внимание от обществеността в двете държави.

Премиерът на Северна Македония, Зоран Заев вчера проведе среща с македонските членове на Съвместната комисия, на която също са присъствали и представители на Министерството на външните работи на Северна Македония. От пресслужбата на македонското правителство съобщиха, че разговорите са били в рамките на продължаващите консултации по отношение на работата на Комисията преди днешното заседание в Охрид.

На срещата между Зоран Заев и македонските историци било отбелязано, че правителството на Северна Македония остава посветено на изпълнението на Договора за добросъседство и сътрудничество с България, както и на насърчаване на диалога и изграждането на общ консенсус по всички въпроси от обхвата на работа на Съвместната комисия по исторически и образователни въпроси.

Провеждането на заседанието на Съвместната комисия между двете страни идва само два дни, преди Съвета на ЕС да донесе решение дали Северна Македония ще получи дата за започване на преговори за членство с ЕС. Да напомним, че в Рамковата позиция на българското правителство по отношение на европейската перспектива на Северна Македония, има няколко неща които се очакват да бъдат направени от Съвместната комисия по исторически и образователни въпроси.

Така, от Съвместната комисия се очаква постигане на конкретни резултати  относно периода от общата история на Северна Македония и България до 1944 г., като особено се подчертава постигане на договореност за Гоце Делчев, ВМОРО и Илинденско-Преображенското въстание.

След това от  членовете на Комисията се изисква договаряне на конкретни дати за съвместно честване на събитията и личностите, по които е постигната договореност, а също така българското правителство очаква и  подмяна на информационни табели и други означения в Северна Македония, включително върху исторически монументи и паметници на културата, в изпълнение на договорените до момента текстове от страна на Съвместната комисия.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!