BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Северна Македония ще получи от Сърбия 8.000 ваксини срещу Covid-19

  • Written by:

Първите ваксини срещу COVID-19 в Северна Македония най-вероятно ще пристигнат от Сърбия. Тази новина съобщи днес македонския премиер Зоран Заев. Той каза, че в директен разговор между него и президента на Сърбия Александър Вучич, било договорено Сърбия да предостави на Северна Македония пратка от 8.000 ваксини от американския производител „Пфайзер“.

Сърбия искала да изпрати ваксините безплатно в Северна Македония, но по настояване на македонския премиер било договорено те да бъдат платени на куповна цена. Зоран Заев заяви, че иска да изрази благодарността си от името на целия македонски народ на президента на Сърбия Александър Вучиич, на правителството и на сръбския народ за този сериозен акт на приятелство.

Македонският премиер заяви, че днес ще разговаря и със сръбската премиерка Ана Бърнабич във връзка с ваксините, а министрите на здравеопазването на двете страни, Венко Филипце и Златибор Лончар ще разговарят за подробностите по процедурата за доставка на ваксините през следващите дни.

От министерството на здравеопазването на Северна Македония съобщиха, че македонската здравна система е напълно подготвена за провеждане на процеса на ваксинация. В допълнение към предишните 2 хладилника, в които ваксината „Пфайзер“ може да се съхранява при температура от -80 градуса, през уикенда са пристигнали още два такива хладилника в страната, а до края на януари в Северна Македония трябва да пристигнат още три хладилника за съхранение на тази ваксина.

Здравното министерство съобщи, че процеса на директна поръчка с фармацевтичната компания „Пфайзер“ е във финален етап. Както е известно, първата пратка от 5.850 дози ваксини от компанията „Пфайзер“ ще пристигне в Северна Македония през февруари, а през март и април са договорени да пристигнат по 17.550 ваксини. От този производител Северна Македония очаква да получи общо 800.000 дози ваксини за 2021 год., с които ще могат да бъдат ваксинирани 400.000 граждани.

Македонските здравни през февруари очакват да пристине и първата пратка ваксини които са осигурени чрез системата за солидарност – Ковакс. Северна Македония вече е платила за 833.000 дози ваксини чрез системата Ковакс.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!