BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Пручване: Европейски или Евразийски съюз

  • Written by:

На референдума, в който избирателите биха направили свой избор между присъединяването на Република Молдова към Европейския съюз или присъединяването към Евразийския икономически съюз, 39,7% биха избрали първия вариант, а 36,3% – втория.

12,6% от анкетираните биха гласували за присъединяване към двата съюза, а 2,1% не биха участвали в такъв референдум. 9,3% от анкетираните не желаят или не могат да дадат отговор. Това са резултатите от проучване, проведено от Фондацията за обществено мнение на 23-30 ноември 2019 г.

Според проучването 36% от респондентите смятат, че Република Молдова трябва да бъде по-близо до Европа, а други 34% казват, че трябва да бъде по-близо до Руската федерация. В допълнение, още 30% смятат, че Молдова трябва да поддържа добри отношения със Запада и Русия.

В случай на референдум по въпроса за обединението на Република молдова с Румъния, 56,7% от респондентите отговориха, че биха гласували против, 29,3% биха подкрепили обединението. 5,9% от анкетираните не биха участвали в този референдум, а малко над 8% не знаят отговора, не са решили или не желаят да отговорят.

Що се отнася до влизането на Република молдова в НАТО, 57 57% биха гласували против, а 26,9% – за. Почти 8% не биха участвали в този референдум, а малко над 8% не знаят отговора, не са решили или не са отговорили на този въпрос.

Обществено-политическо проучване е проведено по искане на портала politics.md. Анкетирани са 1201 души, грешката на проучването е ± 2,8%.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!