BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Президентът на Северна Македония е на посещение в Израел, където участва на международния форум за възпоменание на Холокоста

  • Written by:

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски вчера и днес е на посещение в Израел, където участва на международния форум за възпоменание на Холокоста и отбелязването на 75-годишнина от освобождението на нацисткия логор на смъртта Освиенцим.

В рамките на неговото посещение, президентът Стево Пендаровски вчера в Йерусалим проведе среща с президента на Израел, Реувен Ривлин. Президентът Пендаровски по време на срещата с неговия израелски колега заявил, че Северна Македония и Израел споделят трагедията на Холокоста и подчертал, че хиляди евреи, които тогава са живели на територията на днешна Северна Македония са били убити в концлагерите, което представлява непоправима загуба за Северна Македония.

Македонският президент също така е изтъкнал ролята на еврейската общност в Северна Македония, като изразил увереност, че тя ще продължи да допринася активно за цялостното развитие на държавата, както и за насърчаване на добрите отношения между двете държави. Президентът Пендаровски заяви, че от декември 2019 г. Северна Македония е асоцииран член на Международната алианс за възпоменание на Холокоста и че той лично ще настоява държавата да стане пълноправен член в 2021 година.

Президентът на Северна Македония проведе срещи и с няколко лидери на държавите, които също участват на международния форум за възпоменание на Холокоста. Той проведе срещи с президента на Финландия, Саули Нинисто, с президента на Кипър, Никос Анастасиядис, както и с президентката на Грузия, Саломе Зурабишвили.

Възпоменателната церемония по повод отбелязването на 75 години от освобождаването на Освиенцим и Деня за възпоменание на Холокоста, се проведе днес мемориалния комплекс „Яд Вашем“ в Израел. Във възпоменателното събитие участваха 47 държавни и правителствени ръководители от цял свят.

Между останалите световни лидери, на международния форум за възпоменание на Холокоста присъстваше и българския президент, Румен Радев. Той изтъкна, че България не допусна нито един български евреин да бъде изпратен в лагерите на смъртта и че можем само да се гордеем с този подвиг на българския народ, който в Израел се цени изключително високо.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!