BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Потвърдените случаи на коронавирус в България са 412

  • Written by:

Потвърдените случаи на коронавирус в България са 412, каза на брифинг началникът на Военномедицинска академия и на Националния оперативен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски. ЗЗ са новите положителни проби за изминалото денонощие, 23 са хоспитализирани. Новата област е Русе, където има мъж, работил в ски курорт в Австрия.
Излекувани са 20 пациенти, като трима са новоизлекуваните, а общо 146 са хоспитализирани. От тях 14 са настанени в интензивно отделение – в София и в Пловдив, но има сведение и за един пациент в Кюстендил, който е интубиран.
Депутатът Хасан Адемов, при който беше открита положителна проба за коронавирус, в момента постъпва в болница. Ще бъдат проучени хората, с които Адемов е имал най-близки контакти. Предстои тестване на депутатите и служителите на Народното събрание. Сградата е дезинфекцирана. В отговор на въпрос дали Народното събрание ще бъде в задължителна карантина ген.Мутафчийски отговори, че днес ще се тестват народните представители и ако са отрицателни резултатите, ще продължат да работят.
Пробите за коронавирус, взети от близо 50 души в Банско, ще бъдат готови днес, каза още той. По думите му местни лекари са отричали да имат пациенти с вирусни заболявания, но било установено, че има 50 човека със симптоми на вирусно заболяване и си стоят вкъщи.
За едно денонощие в България може да се направят 1300 PSR теста, посочи още той и подчерта, че към момента няма по-надежден тест.
Факт е, че в източната част на Германия, където имаше задължителен имунизационен календар с включена ваксина срещу туберкулоза, както е и в България, има по-малко случаи на коронавирус, допълни още той, но напомни и че Германия е огромна държава.
При кашляне коронавирусът лети на близо метър и половина, а кашляне зад маска променя ситуацията, добави още ген.Мутафчийски, коментирайки отмяната на заповедта за задължителното носене на маски на открити и закрити обществени места.
Изработването на ваксина е трудно и бавно, но хубавото на този вирус е, че не мутира много бързо и вероятно ваксината ще има добър ефект, каза проф.Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Поначало всеки вирус, пердаден от животно на човек се адаптира, за да стане така, че по-лесно да се предава. Предавайки се от човек на човек, вирусът става по-безопасен и инфекцията не води толкова често до смърт колкото в началото, обясни той. По думите му вирусът се развива само в жив организъм, не се размножава по плоскости, но остава върху тях в капчици. Вирусът обича ниска температура и влажни места, каза още проф.Кантарджиев. По думите му най-малка защита дават маските от плат, повече защитават хирургическите маски, а най-голяма защита имат маските с филтър.
Още не може да се предположи как ще се държи този вирус на сухо и топло време, но експериментално е установено, че има понижена преживяемост, каза ген.Мутафчийски.

Източник: София
 
                                                                                          Източник: bta.bg

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!