BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Положителни перспективи за икономическата ситуация в Северна Македония

  • Written by:

Световната банка публикува най-новия си доклад „Глобални икономически перспективи“ за състоянието и движенията в световната икономика. Данните които се отнасят за Северна Македония дават основания за оптимизъм след спадът на бруто вътрешния продукт през 2020 г., за когото Световната банка очаква да бъде на ниво 5,1% и беше причинен от пандемията на коронавируса.

Така според Световната банка, икономическия растеж на македонската икономика през 2021 година ще бъде 3,6%, а през 2022 год. е предвиден растеж на БВП от 3,5%. В доклада е посочено, че средносрочният растеж и производителността в Северна Македония  ще се засилят чрез ускоряване на структурните реформи в подготовка за членството на страната в ЕС, при положение, че преговорите около процеса на присъединяване не се забавят допълнително.

Растежът на ниво на Западните Балкани през 2021 г. се очаква да бъде до 3,5%,  като се предположи, че доверието на потребителите и бизнеса ще бъдат възстановени, когато COVID-19 бъде поставен под контрол и че политическата нестабилност намалява. Според Световната Банка, нарастващите фискални задължения в региона на Западните Балкани намаляват възможностите за фискална подкрепа, като в същото време държавните бюджети ще бъдат допълнително разтегнати чрез допълнителни разходи, необходими за противодействие на вредните икономически ефекти от пандемията на коронавируса.

Македонските власти за 2021 год. планират икономически растеж в страната от 4,1%.  Общите приходи в бюджета на Северна Македония за 2021 г. са проектирани на 3,46 милиарди евро, а разходите са на ниво от 4,02 милиарди евро. Планираните приходи и разходи водят до бюджетен дефицит на ниво от 4,9% от планирания БВП.

Капиталовите инвестиции в бюджета на Северна Македония са планирани на ниво от 374 милиона евро, което е увеличение от 20% в сравнение с 2020 г. Ключов капиталов проект в Северна Македония през 2021 г. ще бъде изграждането на европейския Коридор № 8 – който инфраструктурно свързва Черно море с Адриатическо море, като най-голямо внимание ще бъде посветено на изграждането на железопътната линия на коридор №8, за което в бюджета са определени почти 30 милиона евро.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!