BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

От обединение към разединение

  • Written by:

6-ти семпетмври. Отварям фейсбук и гледам навсякъде патриотични статуси и снимки на български знамена. Българите са горди, че Княжество България и Източна Румелия са се обединили. Поемам дъх и вдишвам патриотичен дух и българска воля.

Дни по-късно от този патриотизъм няма и капчица. От кварталното кафене кънти сръбска и гръцка музика, а клиентите танцуват кючек. Това ме води към мисълта, че думата „съединение“ има няколко смисъла, в зависимост от контекста. В миналото хората са се обединявали, за да се борят срещу робството и неправдата. За да ни осигурят по-добро бъдеще. Е, осигуриха ни. Но ние го съсипахме. Разединихме се.

Сега се обединяваме единствено, за да ходим на кръчма, дискотека или да си правим групов бой с някой невинен човечец, който без да иска ни е блъснал. Е, малко разлято питие, голяма работа. И без това попрекали с алкохола. Явно си поливал Съединението.Какво се случва в света? Брекзит, неразбирателство между държави, етническо напрежение, убийства, изнасилвания. Хора или животни сме – това е въпросът. Нека се замислим над него.

Приятелите ти те търсят само когато имат нужда от теб или за компания на маса. Но когато имаши нужда от помощ – „Абонатът не отговаря. Моля обадете се по-късно“. И така не отговаря до другата седмица.

Най-близките ти хора те предават и знаеш, че когато споделиш нещо лично, то няма да си остане между вас. Веднага отива в клюкарската групичка в Месинджър и провокира остри реакции и бурни коментари. „Не знам от къде са го чули. Знаеш, че си остава между нас“. Следващия път бъди по-конкретен и обясни, че „между нас“ означава „между мен, теб и хората в групата“.

Дори интересите и ценностите на хората се разединяват. Красиво момиче, желаещо да бъде юрист, опита да набляга на уроците, но в последствие реши, че с учене няма да стане и наблегна на тялото си. Така де, други наблегнаха. За да може тя да пробие на пазара на труда. Разрушаваш ценности, за да се заблуждаваш, че си по-добър и по-стойностен човек. Айде стига.

Това, че някой човек е качил патриотичен статус за някой празник не го прави патриот. Особено след като на следващия ден пак повтаря „Съсипаха я тая държава. Писна ми от това място“. Отивай в чужбина, патриоте. Няма да ни липсваш.

Автор: Илиана Симеонова

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!