BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

НАЦИОНАЛНИТЕ СЪВТИ МЕЖДУ ЗАКОНОВАТА РАМКА И ПОЛИТИКАТА (ВИДЕО)

  • Written by:

В Края на миналата седмица в Белград се проведе кръгла маса на тема „НС между законовата рамка и политиката”. НС на българското малцинство нямаше свой представител.

В организация на „Центъра за проучване на мигрантите” и с подкрепата на „Форума за открито общество” и Посолството на България в Сърбия, се състоя поредната важна  дискусия на която участваха  представители на държавни институции, представители на  повечето Национални Съвети на отделните малцинства в Р. Сърбия, както и представители на неправителствени организации.  Българският посланик  г-н Радко Влайков със своето присъствие уважи форума.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=F5whPpWb5qk?feature=oembed&w=618&h=348]

Откривайки срещата приветствие направи г-жа Биляна Йович, председател на УС на „Центъра за проучвания на мигрантите”. На трибуната се обсъждаха основно три теми.  Предтавителите на унгарският, хърватският  и бошнячкият НС имаха различни становища по темата „НС между законовата рамка и политиката” .

Г-н Иван Бошняк,  държавен секретар в Министреството на държавната администрация и местното самоуправление, говори по темата за „Деполитизацията на Националните Съвети”, подчертавайки вижданията на държавните институции.  По същата тема се изказа и г-жа Ябланка Табаш, представител на офиса на сръбския Омбудсман.

Предложения за подобряване на НС в организационно и функционално естество направи г-н Душан Янич, председател на УС на „Форума за етнически отношения”.

В заключителната част от срещата се състоя дискусия, в която  председателя  на Сдужение „ГЛАС” от Босилеград направи свое кратко изказване и съжаление  от факта, че за пореден път на важни форуми  отсъстват представители на българския НС. Потърсен бе съвет от представителите на официалните власти на Р. Сърбия и от представители на унгарското малцинство, в случая НС на унгарското малцинство в Сърбия, за добрия пример в отбележаването на трудните дати от общата им история, което успешно организират последните 7-8 години. „Несъмнено добрите примери трябва да се използват и в това отношение с  удоволствие ще приемем техните съвети”  добави в заключение г-н Александър Димитров.

ГЛАСПРЕСС

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!