BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Молдовският паспорт изпревари руския в класацията на най-добрите в света

  • Written by:

Притежателят на най – „добрият“ паспорт в света, чийто собственик може да посети най-голям брой страни в света напълно без виза или с получаването му при пристигане, отново е признат японският.

Както съобщава RBC, в съответствие с актуализирания рейтинг на Henley Passport Index, гражданите на Япония могат да влязат, без да предупреждават за намерението си на властите на страната на местоназначението, в 191 държава и територия на света.

С руски паспорт тази възможност се предоставя от 118 страни и територии. Въпреки това, в първото класиране на 2019 г. те бяха 119. В резултат на това, в сравнение с рейтинга на януари 2019 г., Русия отстъпи с три позиции – от 48-то до 51-во място.

На свой ред молдовецът се озова на 49-ия ред, като загуби две позиции от миналата година. С него може безпрепятствено да се посети 120 страни по света. Третото място в класацията разделиха Германия и Южна Корея (189 страни и територии).

Експертите на Henley & Partners отбелязват, че азиатските страни бързо подобряват позициите си в класацията. Така например, през последната година Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия се изкачиха с четири позиции (съответно на 18-то и 66-то място), докато преди десет години ОАЕ бяха в класацията само на 65.

В същото време паспортите на САЩ и Великобритания постепенно падат в класацията. През последната година те паднаха от шесто място на осмо място – сега с британски и американски паспорти можете да се влиза без виза (или с получаването му на място) в 184 страни по света. Последното място в класацията заема Афганистан (26 страни).

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!