BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Международен ден на чистия въздух за синьо небе

  • Written by:

Тази година се отбелязва за първи път по решение на ООН

В крайния документ на Конференцията на ООН за устойчиво развитие, озаглавен „Бъдещето, което искаме“, държавите се ангажират да насърчават политики за устойчиво развитие, които поддържат здравословното качество на въздуха в градовете и населените места.

Освен това в Програмата за устойчиво развитие до 2030 г. се набляга, че намаляването на замърсяването на въздуха е важно за постигането на целите за устойчиво развитие.

Замърсяването на въздуха е една от основните предотвратими причини за смърт и болести в световен мащаб, като около 6,5 милиона преждевременни смъртни случаи (2016 г.) в света се дължат на замърсяването на въздуха на закрито и на открито.

Лошото качество на въздуха е предизвикателство в контекста на устойчивото развитие за всички страни, по-специално в градовете и градските зони в развиващите се страни, където нивата на замърсяване на въздуха са по-високи от ограниченията, определени в насоките за качество на въздуха на Световната здравна организация.

Нарастващият интерес на международната общност към чистия въздух и необходимостта от допълнителни усилия за подобряване на качеството на въздуха, подтикна Общото събрание на ООН да определи 7 септември за Международен ден на чистия въздух за синьо небе.

Източник:  sinoptik.bg

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!