BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Кървав Божик: По заповед на Тито избиват 1200 българи в Македония

  • Written by:

Днешният кървав Божик никога не трябва да бъде забравян – преди 76 години в Титова Македония устройват кървава празник за българите.

На 7 януари 1945 година по нареждане на кървавия диктатор Тито, който е хърватин по произход, и списък, съставен от Лазар Колишевски, във Вардарска Македония са избити без съд и присъда 1200 българи. Целта е била да се заличи българското самосъзнание и да се ускори процесът на македонизация  на населението

Само в първия ден на Коледа – 7 януари (в Македония Коледа се нарича Божик и се чества според Юлианския календар) в Скопие са избити 63 души, във Велес – 54, в Куманово – 48, в Битоля – 36, в Щип – 77, в Прилеп – 35, край село Владимирово, в Беровско – 330 души, а телата на убитите във Велес са закопани зад черквата “Свети Спас” и край Пуста кула.

В следващите няколко седмици в Охридско и Преспанско са били убивани цели семейства. След това телата са им са били изхвърляни в Охридското и Преспанското езеро или по чукарите на планината Галичица край село Отешево.

Установено е избиването на над 23 000 заявили своята българска принадлежност, а други 130 000 българи са изселени, прогонени или изпращани в концлагера “Голий оток” или затвора “Идризово”.

Източник: faktor.bg

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!