BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Какво НЕ трябва да докосваме и КЪДЕ коронавирусът остава с часове?

  • Written by:

Covid-19 остава най-дълго по металните елементи

Борбата с коронавируса има няколко насоки. Първият ключов момент са административните мерки, които правителството взе навреме. Вторият е личната хигиена. Вирусът се задържа във въздуха твърде кратко. Най-дълго време остава по металните елементи. Входните врати са много опасни”. Това каза пред Нова телевизия проф. Емил Воденичаров от катедра „Хигиена” в Медицинския университет в София.

Той обясни, че проникването на вируса става чрез лигавиците – очите, носа и устата. „Най-голям виновник за пренасянето на това тежко заболяване са ръцете. Те трябва да се мият при всяко хранене и вземане на лекарства. При жените е важно ръцете да са чисти и при гримиране, както и когато си поставяме контактни лещи на очите. Миенето на ръцете трябва да става със сапун.

„Измиването на плодовете и зеленчуците става с вода, но не и с дезинфектанти. Обувките трябва да се събуват още в началото на жилищното помещение. Връхните дрехи трябва да бъдат изнесени навън. “

Най-мръсен аксесоар е телефонът ни. Учени са установили, че там има 10 пъти повече микроорганизми от тези по тоалетните чинии. Това е един контейнер за зарази”, допълни проф. Воденичаров.

„При почистване вкъщи и липса на дезинфектант може да се използва белина, както и парочистачка“, завърши той.

Изтпчник: faktor.bg

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!