BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

„Инициатива 8“ – платформа за тристранно сътрудничество между Северна Македония, България и Албания

  • Written by:

Министерството на външните работи на Северна Македония в самото начало на новата година излезе с инициатива за подобряване на сътрудничеството с България и Албания. По този повод, македонският външен министър Буяр Османи е изпратил писма до външните министри на България и Албания, Екатерина Захариева и Олта Дзачка.

Новата инициатива е наречена „Инициатива 8“ и представлява политическа платформа, чрез която взаимното сътрудничество ще бъде засилено и задълбочено, като стратегически интерес за трите държави. Основната цел на „Инициатива 8“ ще бъде тристранната координация и сътрудничество в подкрепа на инвестиционни проекти по европейския транспортен коридор Nº 8.

Според македонското външно министерство премахването на причините за непрекъснатото забавяне на тези проекти по Коридор Nº 8 ще бъде положителен тласък за допълнително политическо, икономическо, културно и социално сътрудничество между трите държави. Това щяло да има подходящ принос и за засилване на сигурността в региона, като и специално въздействие върху общата цел за европейските перспективи на целия регион.

В писмото до колегите си от България и Албания, министър Буяр Османи подчертал, че като лидери на дипломацията в трите балкански държави – членки на НАТО, които свързват Адриатическо море с Черно море и изтока със запада на Балканите, те заедно имат задължение да преодолеят географските, историческите и политическите бариери, които затрудняват свързването и по-задълбоченото сътрудничество.

Буяр Османи каза, че Северна Македония се надява да започне преговори с ЕС по време на португалското председателство със Съюза. За тази цел, през следващите дни от македонската страна ще бъде изпратен постоянен дипломат в Португалия, който ще бъде в тясна комуникация с португалските власти. В същото време, Северна Македония ще продължи комуникацията си с другите държави-членки на ЕС, паралелно с комуникацията си с България.

Македонския външен министър днес заяви, че очаква отговор от България по отношение на акционния план, който беше представен от специалния пратеник на Северна Македония за България, Владо Бучковски пред българския премиер Бойко Борисов през миналия месец. Според Буяр Османи, този отговор би бил основа за по-нататъшно сътрудничество между различните министерства на двете държави, за постигане на целите от акционния план.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!