BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Заев за българския меморандум: Правителството остава приятелски настроено към България

  • Written by:

Заев за българския меморандум:
Правителството остава приятелски
настроено към България

Скопие, 18 септември /БТА/
Твърдения и изявления, съдържащи обиди, не водят до истинско приятелство, което е двупосочна улица и зависи най-много от нас самите, от нашето зачитане на европейските ценности и принципи, заяви днес на пресконференция премиерът на Северна Македония Зоран Заев по повод меморандума, изпратен от България на страните членки на ЕС и поставящ под въпрос македонската национална идентичност и македонския език, предаде агенция МИА.
Договорът за добросъседство е отражение на взаимното уважение и приятелство и предполага и изисква отговорност и участие на двете страни, каза още Заев.
Премиерът заяви, че правителството остава приятелски настроено към България.
„Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България създава правна рамка и наистина предлага инструменти за уреждане на двустранните въпроси. Ние сме посветени на пълното прилагане на този договор. Ние сме съюзници с България в НАТО, имаме общ дълг да подобряваме добросъседските си отношения и взаимното сътрудничество и да градим приятелство“, каза Заев.
Той повтори, че правото на самоопределение и идентичност е сред основните европейски ценности и придобивки на цивилизацията.
„Македонският език и македонската етническа идентичност са неоспорим факт. Македонският език е съставна част от личната карта на Северна Македония в ООН и един от признатите съвременни езици, които се изучават в университетите в цял свят. През 21 век в Европа приемането на миналото, но и на съвременността, са отражение на отговорна и зряла политика и истинско изграждане на приятелство“, заяви Заев.
Премиерът добави, че правителството ще запази приятелския си дух и изрази надежда, че ще се намери решение, при което и двете страни ще излязат като победителки. Той каза, че е сигурен, че и България ще върви по същия път и ще подкрепя европейските ценности.
„Ние очакваме първата междуправителствена конференция /с ЕС/ до края на годината. Дотогава с приятелска България сме съпредседатели на Берлинския процес и аз вярвам, че през този период ще продължат разговорите както между комисиите, така и между политиците, до намирането на решение“, каза Заев, като добави, че според него въпросите за идентичността не подлежат на преговаряне.
/Галя Гергова/
/ВН/

Източник: bta.bg

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!