BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Директорката на музея на град Тараклия бе наградена с грамота в молдовския парламент за популяризиране на народните традиции на бесарабските българи в Молдова

  • Written by:
Директорката на Музея за културното наследство на град Тараклия Татяна Некит получи специална грамота от ръцете на заместник-председателя на молдовския парламент Моника Бабук. Отличието беше дадено за организиране, съхраняване и популяризиране на народните традиции на бесарабските българи в Молдова, съобщава http://www.bta.bg/bg/c/MI/id/2255224

През юни администрацията на музея участваше с видеоклип в конкурса „Народна носия и босилек „, като част от Националния ден на народната носия.

Тази година, поради пандемията, празникът се проведе в интернет пространството, а в навечерието на Националните дни на народната носия в залата на парламента беше открита изложба на традиционното облекло.

„Националният ни костюм е един от най-красивите в света. Говоря не само за молдовски или румънски носии, но и за костюми на всички националности, живеещи на територия на Молдова. Това са българи, гагаузи, украинци, евреи, роми, руснаци и други“, каза Моника Бабук.

По-рано тя заяви, че тази дата „е важно да се помни в трудни времена, когато Молдова и светът преживяват пандемия, а и музеите винаги се нуждаят от подкрепа“. Моника Бабук предложи тази година да се направи символ на празника „босилек – свещено растение сред молдовците, което служи и като талисман срещу злото“.

Националният ден на народната носия, учреден от парламента през 2015 г. , се отбелязва ежегодно в последната неделя на юни.

Източник: Ирина Богоева

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!