BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Вратата към Европа е през София, заяви евродепутатът Ангел Джамбазки на конференция за Западните Балкани

  • Written by:

София, 8 декември /Константин Костов, БТА/
Вратата към Европа е през София, а в момента България е водач на Балканското движение към Европейския съюз. Това е заявил при закриването на международната конференция „Западни Балкани“ евродепутатът Ангел Джамбазки, съобщиха от организаторите.
Събитието се организира от Фондацията за европейска реформа New Direction, вицепрезидент на която е членът на EП и групата на Европейските консерватори и реформисти и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки, и Международния републикански институт (IRI).
В закриващото си изказване Джамбазки е обърнал специално внимание на ролята на НАТО и необходимостта от промени в ЕС. Според него НАТО е организацията, от която трябва да се взима пример. По думите му тя е много по-организирана, с много по-плътно присъствие и много по-бързо реагираща от ЕС. Съюзът трябва да бъде променен и да бъде много по-бърз, по-реактивен, по-последователен и по-честен, счита Джамбазки.
„Никой не може да бъде заставен да се присъединява към един или друг военен или геополитически съюз. Разговорът с всяка една от държавите минава през обществото й. И ако те решат, винаги са добре дошли. Първо в София, а после и в Северноатлантическия договор и в Европейския съюз. Този разговор трябва да продължи и ще продължи“, е заявил още Ангел Джамбазки.
В конференцията „Западни Балкани“ са били обсъдени ключови теми, свързани с бъдещето на Западните Балкани като сигурност, миграция и присъединяване към НАТО, регионално сътрудничество и укрепване на трансатлантическия ангажимент, предизвикателства и бъдещи важни решения пред региона. Състояла се е и „Кръгла маса на младия политически лидер“ за бъдещето на Западните Балкани.

Източник: София
   
Източник:bta.bg

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!