BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Българският посланик в Молдова и директорката на лицея „Васил Левски“ подписаха споразумение на стойност 49 000 лева

  • Written by:
Българският посланик в Молдова Евгени Стойчев и директорката на лицея „Васил Левски“ Наталия Ярославская подписаха на 3 март споразумение на стойност 48 719 лева, отпуснати от Министерството на външните работи на България, предава http://www.bta.bg/bg/c/MI/id/2373605

Парите са отделени за проекта „Българския теоретичен лицей „Васил Левски“ – модерно европейско училище“ по програма „Сътрудничество за развитие“.

Основната цел на проекта е техническа обезпеченост на учебния процес – да се подобри качеството на звук и картина при работата със звукова и медийна техника, да се повиши качествено обучение в извънкласни форми, свързани с българската музикална култура, привличане на деца от различни административни райони в Молдова с компактно българско население.

В проекта е отбелязано, че училището до момента не разполага с достатъчно количество техническо оборудване и на този етап не отговаря на европейските стандарти за съвременно обучение.

Проектът предполага мултимедийно оборудване за класните стаи (с проектори, екрани, тонколони, лаптопи, компютри, стойки за проектори, уеб камери) и техническо обзавеждане зала за училищни представления (с тонколони, безжичен професионален микрофон, конферентен микрофон, дигитално пиано, светодиодно осветление за сцена и друго).

Българският теоретичен лицей „Васил Левски“ е единствен със статут български и е създаден през 1996 година. В училището работят висококвалифицирани преподаватели, включително и учители, командировани от МОН на Република България. В момента се обучават 332 деца, разпределени в 17 паралелки от подготвителен до дванадесети клас. В Кишинев живеят около осем хиляди българи, някои от които посещават и участват в прояви, организирани от лицея и посолството на Република България в Република Молдова.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!