BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

БЪЛГАРИ В СЪРБИЯ ОБЛАСТ ВОЙВОДИНА С . ИВАНОВО МИРО ЙОТОВ

  • Written by:

Иваново е село, разположено в община Град Панчево, в Южнобанатски окръг на Автономната област Войводина, Република Сърбия. Част от населението на селото се състои от банатски българи.

Иваново е основано през 1868 година от банатски българи, които идват от село Стар Бешенов, днешна Румъния и немци, които идват от различни краища на Банат и тогавашната Австро-Унгария. След заселването на преселниците веднага започват отводняването на землището, изграждане на дига на Дунав и освобождаване на нови обработваеми площи.

По-късно в периода 1883 – 1886 година в Иваново се заселват и унгарци и секели от Буковина.

Унгарското и немско наименование на селото Sándoregyháza и Alexanderkirchen (което се превежда като „Шандорова църква“) идва от името на Боназ Шандор (Bonnáz Sándor), и е официално име на Иваново в периода 1888 – 1922 година.

През учебната 2004/2005 г. е поставено началото на курс по изучаване на български език в село Иваново. Учителят се изпраща от България. Изучават се български език и фолклор.

Източник: przone.info

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!