BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Площадът не като място за срещи, а като място за рисуване публикувано на 29.05.22 в 11:55

  • Written by:

Площадът в Кюстендил Снимка: Владислав Чанев

Евгени Серафимов е художник, създал школа „Новите майстори“. Автор е на  иновативни градски решения, негов беше автопортрета на Майстора на един декар в центъра на Кюстендил, както и на плаващите картини на Майстора в Пловдив на канала, когато градът беше столица на културата. С деца от града изрисува саламандър на всичките 600 стъпала до Хисарлъка в Кюстендил:

„Майстора има и фолклор, но изложбата му показва един съвременен художник от началото на 20 век. Ние сме му длъжници, че го обличаме в саи и гайтани, а той има изключителен пластичен език. Има наченки от кубизъм, той е над етнографията. Виждаш европейското изкуство в най-добрата му форма. Всички, които си мислят, че го познават, нека да дойдат и да видят съвременния му език. Това е сериозна крачка да бъде познат и в света.

Изкуството му  е общочовешко. То е важно за този полудял свят. Картината му „Фронт и тил“ показва това, което се случва и сега – жените са оставени да събират държавата, докато мъжете им се бият. Ако погледнете как се променя творчеството му след посещенията му по световните музеи, той не живее просто в Шишковци, а е космополит. Това е било удобно на конюнктурата. Той живее и след 40-те, но спира да рисува.

Най-последното ни е най-изтрито. На третия ден от войната в Украйна бяхме мобилизирани, нарисувахме гълъба на Пикасо. Майстора е заедно с него на Конференцията за мир във Варшава. Тогава има снимка на Майстора с бял гълъб, има история, че Пикасо се вдъхновява от него. Сега войната хлопна на нашата врата – въпросът е всички да се обединим да мислим за мир. Очертахме гълъба на един декар и всеки правеше вътре с шаблон свое малко гълъбче. Изпълнихме го с варови войни, затова той отлетя.

Кюстендилци възприемат площада не като място за срещи, а като място за рисуване. През юни сме обхванали всички възможни образи на комикс-културата в изложба, в юли отиваме в Босилеград, искаме да направим нещо модерно, което да покаже колко сме свързани. Искам да покажем не като агитация, в минималистичен стил по стените на Босилеград общите ни носии.“

Източник: bnr.bg

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!