BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Общински съвет – Кюстендил единодушно подкрепи декларацията на ВМРО против влизането на РС Македония в ЕС

  • Written by:

С пълно единодушие от 32 гласа „за“ Общински съвет – Кюстендил прие декларацията предложена от ВМРО

пълно единодушие от 32 гласа „за“ Общински съвет – Кюстендил прие декларацията предложена от ВМРО- Кюстендил. Чрез нея съветниците заявяват, че се избързва с приемането на РС Македония в Европейския съюз. Приетата декларацият ще бъде изпратена до Народното събрание и Министерския съвет. В декларацията се казва:

„Ние, общинските съветници в Община Кюстендил, призоваваме Народното събрание и Министерския съвет на Република България да се придържат стриктно към Рамковата позиция по отношение членството на РС Македония в ЕС и декларацията, приета единодушно от 44-тото Народно събрание, отстоявани безапелационно от българска страна до преди няколко месеца.

За нас като представители на българското общество в местната власт, е напълно недопустимо отстъплението от страна на властимащите у нас от основните постулати, залегнали в Договора за добросъседство между Р България и РС Македония.

След десетилетията на насаждан антибългаризъм, репресии и гонения над хората с българско самосъзнание в Македония; след целенасочената подмяна на историята; македонистката пропаганда в училищата и по медиите от другата страна на границата, днес ставаме свидетели на нещо още по-опасно. А именно – правителството вече  е напът да предаде българския национален интерес в Македония. Въпрос на дни или най-много на един-два месеца е да бъде дадена зелена светлина за започване на преговори между Скопие и Брюксел.

Водени от вярата, че Европейският съюз се основава на ценностите на зачитане на човешкото достойнство, свободата, демокрацията, равенството, правовата държава, както и на зачитането на правата на човека, включително правата на лицата, които принадлежат към малцинства, ние сме силно притеснени за бъдещето на нашите сънародници от другата страна на границата. Това са все принципи, които категорично не се прилагат в Република Северна Македония спрямо местните българи. Въпреки Договора за добросъседство, в страната не се прекратяват различните форми на „говор на омраза“ по отношение на България и на местните граждани с българско самосъзнание, включително и в медиите. Македонското правителство осуети общото честване на най-високо политическо ниво на 150-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев, а след края на церемонията беше извършено посегателство срещу българския трибагреник. Действие, за което не е известно да е потърсена наказателна отговорност от извършителите.

Ето защо ние, общинските съветници и кметът в Община Кюстендил, считаме, че прибързана подкрепа за еврочленство на Република Северна Македония не е справедлива пред съдбата на онези, които се бориха и умираха с българското име на уста. Несъстоятелна е и с оглед на националния интерес. И не е нужно. Нужно е Скопие да припознае историческата истина. Тя е една: поне до средата на миналия век думите българин и македонец са синоними и няма никакво съмнение какво е етническото съзнание на огромната част от народа в географската област Македония. И днес немалка част от гражданите на Северна Македония са запазили българско съзнание или родов спомен. И техните права и достойнство следва да се зачитат. Повече от 120 хиляди македонци са получили българско гражданство, доказвайки българския си произход. В същото време едва малко над 3 хил. са се осмелили да се декларират като българи при преброяването в РСМ, което е също много ясен знак за пълзящия репресивен македонизъм. Скопската пропаганда е пагубна и тя не спира да работи срещу българския национален интерес. За съжаление обаче, вече и с помощта на българското правителство и то на най-високо ниво. Това за нас е национално предателство.

Категорични сме, че България трябва да даде път за преговори за членство на РС Македония, само ако бъдат спазени всички условия от Договора за добросъседство, който към днешна дата се нарушава тенденциозно едностранно само от политиците от другата страна на границата. Правата на македонските българи трябва да бъдат гарантирани ясно и категорично, включително чрез разписването им в Конституцията на РСМ, и трябва да бъдат спазвани. Историческите манипулации и лъжи трябва да бъдат заличени от учебниците. Коминтерновската македонистка пропаганда трябва да бъде заличена веднъж завинаги заедно с езика на омразата от страна на Скопие.

Необходимо е също бързо и коректно придвижване на спорните въпроси в общата комисия по историческите проблеми. Важно е да има и продължаващо активизиране на икономическите и културните връзки – в противовес на столетната блокада срещу България и всичко българско. Всичко това следва да е обвързано с конкретни срокове и резултати.

Всичко друго означава продължаващо обезбългаряване. Нещо по-лошо: освен че хората с българско самосъзнание и гражданство са дискриминирани, днес от страна на властите в Скопие, там продължава и десетилетната политика българското да се заличава и със задна дата. Затова и нашата позиция спрямо Скопие не е просто недоразумение за историята. Това е отстояване на ценности и истини. България защитава именно европейските ценности: човешките права, свободата, истината, спазването на договорите.

Уважаеми госпожи и господа народни представители, уважаеми господин министър-председател, уважаеми министри, моментът днес е исторически. Като представители на българския народ, избрани на редовни избори, Вие сте длъжни да направите всичко възможно да защитите българския национален интерес в Македония и едва след това да се грижите за стабилността на Западните Балкани и бъдещето на ЕС.“

Иво Кирилов

Източник: darik.bg

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!