BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Кюстендил ще отбележи „Празник на черешата“ от 24 до 26 юни

  • Written by:
/ iStock

Кюстендил ще отбележи традиционния си „Празник на черешата“ в три последователни дни – от 24 до 26 юни, съобщиха от общинския отдел „Култура и духовно развитие“.

Събитието се провежда всяка година от 2008 година и се организира от Община Кюстендил, съвместно с Института по земеделие в с. Ябълково, община Кюстендил. Началото на празника ще бъде поставено с базар на кюстендилски череши и изложение на занаятчии и производители. Празникът се провежда и с богата културна програма, началото на която ще поставят Deep zone project и DJ Dian solo. Концертът е от 21:00 часа в петък – 24 юни, на централния площад „Велбъжд“.

iStock/Getty Images

Официалното откриване на празника на черешата е в събота – на 25 юни, от 11:00 часа. През целия съботен ден, в центъра на града ще бъдат подредени десетки маси и щандове на търговци, занаятчии и производители на череши. „Това е единственият по рода си празник в България, където всички могат да се докоснат до красотата и вкуса на черешовия плод, представена в уникални произведения от череши“, казаха организаторите. Празникът е посветен на прославата на Кюстендилския край като овощната градина на България. Във втория ден от изложението ще бъдат представени перспективни сортове череши за страната и региона от Института по земеделие, ще се състоят традиционните конкурси за най-едра череша, атрактивно вешало, оригинално пано и красив черешов щанд.

iStock

В последния ден от изложението – 26 юни, ще се състоят кулинарната надпревара „Череши в кухнята“ и кулинарни демонстрации, както и състезателни игри с череши.

„Демонстрациите са за здравословна рецепта с череши, за иновативна кухня с череши, съвършен вкус с череши и атрактивно ястие“, казаха от общинския отдел „Култура и духовно развитие“. Състезателните игри с череши са за силни мъже, за сръчни жени и за всички, които обичат да похапват череши.

iStock/Getty Images

„Празникът на черешата“ в Кюстендил е наследник на дългогодишния „Празник на плодородието“, който датира от 60-те години на 20-и век. Преди това през 1896 г. от Кюстендил започва да се провежда изложението на плодовете на овощния труд за страната, когато е учредена Първата национална овощарска изложба и градът получава званието „Майка на българското овощарство“.

Източник: dariknews.bg

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!