BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Народната банка на Северна Македония представи макроикономическите прогнози за периода 2019-2022 година

  • Written by:

Народната банка на Северна Македония тази седмица представи своите прогнози за развитието на македонската икономика през следващите три години. Докладът с прогнозите беше представен на пресконференция от страна на управителката на Народната банка на Северна Македония (НБСМ), Анита Ангеловска-Бежоска.

В доклада се посочва, че най-новите прогнози на НБСМ за следващия период се основават на предположения за стабилен и предвидим вътрешен контекст, по-нататъшен растеж на износа и засилване на обществения инфраструктурен цикъл.

Според прогнозите, брутният вътрешен продукт (БВП) на Северна Македония през 2019 г. ще се увеличи с 3,5%, през 2020 г. е предвиден ръст от 3,8%, а за двете години след това растежът на БВП трябва да бъде 4%.

След неблагоприятните тенденции през 2017 и 2018 г., НБСМ през следващите три години очаква положителен стимул и за растеж на брутните инвестиции.

Така през 2019г. в Северна Македония се очаква увеличение на брутните инвестиции от 8,3%, а през 2020 и 2021 г. те трябва да се увеличат с 9,3% и 9,6%. Това очакване е на фона на ускоряване на инвестициите в публичната инфраструктура, притока на преки чуждестранни инвестиции и по-нататъшната склонност към инвестиции на частните субекти, която да бъде подкрепена от кредитирането от страна на банките.

НБСМ очаква положителен принос за растежа на БВП да има и чрез увеличаването на потребителските разходи, на фона на стабилния растеж на реалните заплати, на увеличаването на заетостта, растежа на пенсиите, частните трансфери и допълнителната кредитна подкрепа от страна на банките.

За 2019 г. в доклада се предвижда увеличаване на потребителските разходи от 3,3%, а през следващите две години увеличението трябва да бъде по 3,5% всяка година. От друга страна, инфлацията на цените за 2019 г. се очаква да бъде 1%, а за 2020 г. нивото на инфлацията е проектирано на 1,5%.

През 2019 г. НБСМ очаква ръст на депозитите от 9,6%, който ръст в периода 2020 – 2022 година средно би бил около 8,5%. Народната банка прогнозира, че кредитната активност на банките и нататък ще бъде важен фактор за подкрепа на икономическия растеж и очаква ръстът на кредитите да достигне почти 7% през 2019 г., а в средносрочен план до 2022 г. се очаква леко ускоряване на кредитната активност, т.е. кредитен ръст от около 8%.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!