BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Възпоменателна вечер по повод Деня на Западните покрайнини (Видео)

  • Written by:

Историческите събития след Ньойския договор,  до голяма степен затрудняват живеещите на тези територии, а последствията от репресиите и интензивната асимилационата политика най-добре се виждат в днешни дни. Босилеград, със своята историческа и настояща съдба, е на път да бъде обезлюден и превърнат в град без бъдеще.     

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=eQKrzCeq4u4?feature=oembed&w=618&h=348]

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=Ns0Afm4-LWw?feature=oembed&w=618&h=348]

КИЦ „Босилеград“, Сдружение ”ГЛАС”  и Демократичния съюз на българите на 9-ти ноември от 17,00 часа в салона на КИЦ-а, проведоха възпоменателна вечер по повод Деня на Западните покрайнини.  Гости на събитието  бяха зам. председателят на ГК „Западни покрайнини“ д-р Валентин Янев от София, историк Стефан Дечев със свои колеги професори от ЮЗУ „Неофит Рилски“ в Благоевград,  доц. Ангел Джонев и други сънародници от Кюстендил,  г-н Ангел Пелтеков представител на Сдружение на запасното войнство „Капитан Райчо Николов“ от Русе, представители от Български национален съюз от София и местни граждани.

Участниците с минута мълчание отдадоха почит към жертвите избити в близост до границата през изминалите сто години. Като домакин на събитието председателя на КИЦ „Босилеград”  поздрави гостите и припомни какво представлява Деня на Западните покрайнини за босилеградчани и България.  В такъв дух се изказаха и другите участници които изразиха покрепа към сънародниците си в Босилеград и се съгласиха че отбелязването на трагичните дати от нашата история не е опит за реваншизъм, а стремеж да се живее свободно и нормално.

ГЛАСПРЕСС

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!