BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Молдова и България ще подпишат споразумение за сътрудничество в четири направления

  • Written by:
Снимка: Виктор Парликов / Фейсбук

Молдовският министър на енергетиката Виктор Парликов и българският заместник министър-председател и министър на външните работи Мария Габриел се срещнаха в рамките на тристранна среща между Гърция, България и Румъния.

Виктор Парликов благодари на България за подкрепата на европейския курс на Молдова и приветства активизирането на контактите на високо равнище и двустранното сътрудничество, особено в енергийния сектор. Същевременно той подчерта необходимостта от активизиране на работата на съвместната молдовско-българска междуправителствена комисия, както и от активизиране на контактите на ниво бизнес среди. Във връзка с това официалните лица се договориха да организират молдовско-български бизнес форум през 2024 г.

Същевременно страните се споразумяха за необходимостта от по-активно включване на България в процеса на развитие на южния регион на Молдова, включително Тараклийския район, така че България, като член на Европейския съюз, да се превърне във важен ориентир за жителите на този регион, съобщи молдовският министър на страницата си във Фейсбук.

„Като първа стъпка в тази посока се договорих с българския министър на външните работи Мария Габриел да подпишем споразумение за сътрудничество в областта на развитието между нашите страни“, каза Парликов.

По думите на молдовския министър споразумението за сътрудничество ще се реализира в областта на устойчивата енергетика и климата, развитието на инфраструктурата и достъпа до обществени услуги, образованието и културата и медиите.

/ЙК/

Източник: bta.bg

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!