BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Българите в Западните покрайнини роптаят срещу отношението на българската държава

  • Written by:

Председателят на Културно-информационния център на българите в Босилеград Иван Николов отбеляза пред БНР, че българската държава има непостоянно отношение към съдбата на сънародниците ни в Западните покрайнини.

Николов подчерта в деня на Западните покрайнини, че има нужда от актуализиране на предложената на Европейския парламент и на правителствата на България и Сърбия платформа за спасение на българското малцинство в Западните покрайнини.

„През последните 20 години България даде образование на стотици млади българи от Западните покрайнини, подпомагаше културните центрове и други граждански организации в борбата за опазване и развитие на българската култура, даде българско гражданство на всички, които го поискаха, оказваше хуманитарна и медицинска помощ на населението. Равносметката показва, че това не беше достатъчно да се запази българският характер и да се задържи българското население по родните места„, обясни Николов, като изтъкна, че Западните покрайнини са в икономическа и демографска криза.

„Към днешна дата имаме нужда от цялостно преосмисляне на българската политика към Западните покрайнини и търсене на други спешни начини и средства за тяхното спасяване„, подчерта още председателят на Културно-информационния център в Босилеград.

Източник: news.bg

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!