BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Борисов: Берлинската стена падна и между България и Сърбия, Вучич проговори на български

  • Written by:

Сръбският президент Александър Вучич и българският премиер Бойко Борисов откриха официално последния участък от Коридор номер 10 по автомагистралата от българската граница до Ниш.

Днес свързваме Азия и Европа през България и Сърбия, заяви премиерът Бойко Борисов.

България сега ни е по-близка от всякога, каза сръбският президент, а премиерът Борисов сравни завършването на магистралата с падането на Берлинската стена.

„Къде си братко, добре дошъл“ – така президентът на Сърбия Александър Вучич посрещна Бойко Борисов. Двамата минаха заедно тунела Банцарево преди да открият тържествената церемония, с която се сложи край на Мисия Коридор 10 в Сърбия.

Със сръбски народни песни и в присъствието на сръбския премиер Ана Бърнабич, Милорад Додик – представител на тристранното председателство на Босна и Херцеговина, министри от правителствата на Сърбия и България, представители на чуждестранни кредитори и компании, участвали в строителството, официално беше открит последния 22-километров участък от източното разклонение на Коридор 10.

Отсечката свързва Ниш с Димитровград., а цялата магистрала е основен транзитен коридор от Централна Европа към Турция и Близкия Изток.

„Мисля, че и ние можем като германците да кажем, че от днес Берлинската стена между България и бивша Югославия пада. От днес Сърбия има пристанищата Бургас и Варна, а оттук до Истанбул няма светофар“, каза Борисов. Събитието бе излъчвано на живо във Фейсбук профила на премиера.

„Днес свързваме Азия и Европа през България и Сърбия. Да ви е честита, да няма катастрофи, да няма жертви, да сте живи и здрави“, продължи Борисов.

Той допълни, че за България новият участък от магистралата също е важен, тъй като така ще може по-лесно да изнася своите стоки към Западна Европа.

Сръбският президент заяви, че очаква повече туристи и повече инвестиции и дори напомни за поезията на Уолт Уитман.

„Скоро ще завършим и свързването на газопроводите с Балкански ток, или както българите казват Балкански поток – и по този начин ще бъде вечно свързано българското и сръбското приятелство. И днес наистина чувствам, това, което е чувствал Уолт Уитман, когато е възпявал пътя и се е чувствал най-щастлив на пътя. И днес тук виждам щастливи хора, виждам вас, които сте дошли да видите какво се създали, да развиваме заедно нашата земя и да гледаме в бъдещето“, каза Вучич.

Това са пътища, за които дълго мечтахме, добави сръбския президент.

Премиерът Бойко Борисов използва сръбския израз „Върло лепо!“, а Александър Вучич отвърна като на български език:

„Днес имаме добра възможност да видиме на кого са по-добри кебапчетата – сръбските или българските. Да живе приятелството между Сърбия и България“.

По-рано Вучич честити на гражданите новите почти 87 км и благодари на всички, които са участвали в строителството на източното разклонение на Коридор 10 от Ниш до българската граница. Той заяви, че пътят от българската граница до Хърватия ще е около 4 часа, малко повече ще е до Унгария. И изтъкна, че магистралата е шанс за инвестиции за целия регион около Ниш, като специално отбеляза приноса на българите в Сърбия за развитието на страната.

Вучич обяви, че до 1 декември пътуването по източното разклонение на Коридор 10 ще бъде безплатно. Изграждането му започна през 2010 г.

Борисов написа във Фейсбук, че догодина по това време и участъкът от Драгоман до Сливница ще е готов. Според премиера по тези платна движението ще е със 120-130 км/ч.

Източник: bnr.bg

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!