BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Проведе се VІ Конференция за Западните покрайнини

  • Written by:

На 8 ноември по повод Деня на Западните покрайнини и 100 годишнината от подписването на Ньойския диктат в София се проведе VІ конференция „Западни български покрайнини“ под мотото на Жан Жак Русо „Да виждаме несправедливостта и да мълчим, значи да участваме в нея“.

Конференцията започна с интониране на българския химн, след което участниците – обществени деятели, учени, педагози и експерти от България и Западните покрайнини в два панела представиха единайсет доклада по темата на конференцията.

Участниците на конференцията в докладите  си обстойно анализираха всички аспекти от положението на българите в Западните покрайнини в исторически и съвременен план като подробно анализираха всички исторически, геополитически, икономически, хуманитарни, екологични, и демографски аспекти които са повлияли за отделянето им от България и трудното положение в което се намират и днес. От почти всички доклади си пролича тревогата за бъдещето на българското население в Западните покрайнини, което, отчаяно от трудните условия за живот вече напуска родните си краища и си търси по-добри  места за живот в България и страните в Западна Европа.

Причините за това трудно положение се крият в сръбската шовинистична политика спрямо другите народи и малцинства която доведе до създаването и разпадането на Югславия, но и в неадекватната политика на българските правителства и липсата на дългосрочна стратегия за опазване на правата и интересите на българите в Сърбия.

На края участниците в конференцията приеха Декларация „100 години Ньойски диктат и съдбата на българите в Западните покрайнини“.

Всички доклади от конференцията ще бъдат издадени в специален сборник.

Освен тази, конференции по повод 100 години Ньойски диктат тази година се проведоха още и в Брезник, Троян и Трън, а тия дни предстоят още две такива в София.

Източник: КИЦ „Босилеград“

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!