BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Черна гора трябва да остане лидер в европейската интеграция, каза българският посланик в Подгорица в интервю

  • Written by:

За Черна гора е важно да остане лидер в европейската интеграция, да запази смелостта си в осъществяването на реформите и ентусиазма си по пътя към ЕС, каза българският посланик в Подгорица Меглена Плугчиева в интервю за черногорското издание „Викенд новине“, като увери, че Европейският съюз ще намери начин да реши вътрешните си проблеми и да продължи разширяването.

„Твърдо съм убедена, че ЕС няма да позволи Западните Балкани от бяло петно на картата на Европа да се превърнат в черна дупка. От друга страна, ЕС много малко говори за приноса си към развитието на старите и бъдещите членки, което е грешка. Повече се знае за китайските проекти, отколкото за проектите, зад които стои ЕС“, каза Плугчиева.

Коментирайки отлагането на преговорите на ЕС със Северна Македония и Албания, което се отрази демобилизиращо на страните от региона и на Черна гора, българският посланик каза, че на това решение трябва да се гледа от по-широка перспектива и да се мисли как „минусът да се превърне в плюс“. Това от една страна означава, че всички държави от Западните Балкани трябва да се мобилизират и още повече да напреднат с реформите, а от друга страна, ЕС трябва да реши по-скоро своите проблеми и да поднови процеса на разширяване, поясни Плугчиева.

Тя каза, че не споделя мнението на една госпожа, която заявила: „Брюксел симулира, че желае региона в ЕС, а Черна гора симулира, че иска да бъде членка на ЕС“. Тя подчерта, че членството на Черна гора е от общ интерес и за нея, и за ЕС, и затова те трябва да продължат да работят заедно – Черна гора върху реформите, а ЕС – върху подкрепата им.
„Моята лична амбиция е да помогнем на Черна гора по пътя към ЕС. Вашата страна има изключителни перспективи. Имате прекрасна природа, добри хора, богата история и култура. Черна гора е голяма страна на малка територия“, каза българският посланик.

Източник: БТА

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!