BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Какво се случи на 10 ноември 1989 г.?

  • Written by:

30 години след пленума на БКП, който дава начало на демократичните промени у нас. Какво се случва на този исторически ден?

Берлинската стена току-що е паднала, Съветският съюз е на вълна перестройка, социалистическият блок е разтърсен, желанието за промяна се усеща и у нас.

Това е залата в резиденция Бояна, в която се провежда историческият пленум на 10 ноември 1989 г. Присъстващите почти с пълно единодушие решават да изпратят Тодор Живков в заслужен отдих, след като 35 години е бил начело на държавата. За нов генерален секретар на ЦК на БКП е избран Петър Младенов.

От трибуната той благодари на Живков за приноса му в антифашистката борба и социалистическите преобразования в страната.

Свалянето на Тодор Живков от власт става с решаващата роля на Съветския съюз. Хората у нас, на които Кремъл разчита са Петър Младенов, Андрей Луканов, Добри Джуров. Натискът върху Живков да се оттегли се засилва от пролетта на 1989 година.

Показват му, че връзката с Москва ще става чрез съветския посланик Виктор Шарапов. Живков разчита знаците и започва да преговаря. Предлага да подаде оставка като генерален секретар на ЦК на БКП, но да остане председател на Държавния съвет, за да има плавен преход и приемственост. Разбира, че това е невъзможно на прием в съветското посолство на 7 ноември, където разговаря с посланика.

На 8 ноември при Тодор Живков отиват Добри Джуров, Йордан Йотов и Димитър Станишев – членове на Политбюро, знаят се от партизанските години в отряда „Чавдар“. Увещават го да се оттегли. Година преди тези събития Живков подава мнима оставка с цел да тества обкръжението си. Тогава всички са категорично против.

На 9 ноември се събира Политбюро, Живков разбира, че не може да разчита на подкрепа от доскорошните си другари и се съгласява да се оттегли. На следващия ден пленумът одобрява промяната. Новината бързо се предава от уста на уста. Вечерта в „По света и у нас“ има подробен репортаж.

Единствено БНТ разполага с автентични кадри от заседанието на пленума. Целта на новото ръководство на БКП е да запази системата, но да я преустрои според вижданията на Горбачов. Много скоро става ясно, че това е невъзможно.

Източник:news.bnt.bg

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!