BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Християните почетоха Цветница, но за пръв път без върбови клонки

  • Written by:

Молитвата „Отче наш“ беше отправена на Светата литургия за празника Вход Господен в Йерусалим (Цветница) в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“, съобщи БТА.

Празничната служба в храма, която беше съпроводена със засилени мерки за сигурност срещу разпространението на коронавируса, се водеше от патриарх Неофит, заедно със Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний и с Мелнишкия епископ Герасим. За първи път в историята на Българската православна църква на Цветница не се раздаваха в храма върбови клонки и цветя, символизиращи посрещането с палмови клонки на Исус Христос в Йерусалим.

Това изключение в традицията на БПЦ беше направено, за да не се събират много хора в храмовете и пред тях, и да няма увеличаване на заразените с коронавируса.

В края на Светата литургия патриарх Неофит отправи благослов: Божията благодат да бъде над всички вярващи – и над дошлите в храма, но и над целия български народ, съпреживял от домовете си днешната празнична служба от прякото излъчване на БНТ.

Празничната литургия в патриаршеската катедрала „Св.Александър Невски“ започна със специалните молитви /прошения/, които са за избавление от всякакви болести, страдания и скръб – на всички вярващи и на целия български народ.

Вярващите се бяха вслушали в призивите, отправени от различни институции у нас, и малко от тях присъстваха на днешната празнична служба за Цветница в „Св.Александър Невски“. Малко бяха миряните в храма, но дошлите носеха защитни маски и стояха на разстояние един от друг.

Източник:  offnews.bg

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!