BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Съвети на експерти: Как да засилим имунната си система по време на епидемията

  • Written by:

Ако имаме здрава имунна система, това може да ни предпази от инфекция и особено, докато коронавируса се разпространява по света, да я подкрепим е много добра идея.

Въпреки че няма стопроцентова гаранция за нито една мярка за защита срещу COVID-19, някои практики могат да помогнат на имунната система да стане по-силно, съобщава The New York Times .

Ето някои мерки, които може да опитате у дома.

Изграждането на силна имунна система може да започне от трапезата, твърдят здравните експерти.

Това е така, защото здравият храносмилателен тракт е важен  в борбата с инфекциите, според Orlando Health.

Възрастните трябва да ядат около пет порции продукти, като всяка от тях е приблизително с размерите на парче плод, пишат от …  на своя уебсайт.

Лекарите препоръчват да се ядат спанак, гъби, ягоди и други храни, пълни с хранителни вещества и витамини А, С и D, според CNBC.

Заради коронавируса много рафтове в магазините останаха празни, а ресторантите не работят.

Но здравословното хранене е важно за хората в самоизолация според Световната здравна организация.

„Ограниченият достъп до пресни храни може да доведе до увеличена консумация на силно преработени храни, които са с високо съдържание на мазнини, захари и сол“, казва СЗО. „Подобни промени в начина на хранене могат да имат отрицателен ефект върху имунната система.“

Други съвети за подпомагане на имунната ни система

Здравият и достатъчен сън е друга стъпка към засилването на имунната система според AARP.

„Имунната ви система е като вашия компютър – има нужда от моменти на почивка, за да не прегрява“, отбелязва д-р Марк Мояд (Mark Moyad) от Медицинския център на Университета в Мичиган. „Сънят рестартира системата.“

Възрастните трябва да спят поне седем часа всяка нощ според Центровете за контрол и профилактика на заболяванията (CDC).

Когато сме будни, ограничаването на стреса също е важен начин за повишаване на имунната система, съобщават The New York Times и други уебсайтове.

По време на пандемията на коронавирус, CDC препоръчва на хората, които са подложени на стрес, да си почиват от новини за вируса и да говорят с хора, на които имат доверие.

Друга подкрепа на имунната система може да дойде от физическите упражнения, според AARP. Здравните експерти препоръчват да се тренира най-малко по 30 минути в пет дни от седмицата.

Въпреки че фитнес залите са затворени, за да се забави разпространението на коронавируса, и препоръките за хората да останат вкъщи, това не пречи да се тренира у дома или на открити пространства, естествено при спазване на безопасна дистанция.

Хората с компроментирана имунна система, като подложените на различни терапии срещу онкологични заболявания или трансплантация на органи, са изложени на по-висок риск да се разболеят сериозно от болестта COVID-19 според CDC.

ИзточникTrying to boost your immune system as coronavirus spreads? Here are tips from experts, МedicalXpress

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!