BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Увеличават се заплатите за няколко категории служители от публичния сектор в Северна Македония

  • Written by:

През последните няколко дни бяха постигнати споразумения между македонското правителство и представители на няколко различни синдикални организации от публичния сектор в Северна Македония, за увеличения на заплатите на работниците в тези сектори.

В петък бе постигнато споразумение между Министерството на образованието и науката на Северна Македония и Синдикатът за образование, наука и култура, за повишаване на заплатите на просветните работници с 10%. Споразумението бе постигнато след като от синдиката беше обявено, че учителите в основните и средните училища ще влязат в обща стачка, ако не бъдат изпълнени исканията им за увеличение на заплатите. Представителите на синдикатите за образование, наука и култура поискаха увеличение на заплатите с 25% и след дълги преговори с представители на правителството се стигна до споразумение за увеличение от 10%.

Новите по-високи заплати на служителите в образователния сектор в страната ще започнат да се изплащат от януари 2020 година. През последните две години това е трето увеличение на заплатите на учителите в Северна Македония. Първото увеличение от 5% беше през септември 2018 год., а през септември тази година заплатите бяха увеличени с още 5%.

Също така, започвайки с изплащането на заплатата за месец октомври 2019 г., 210 учени и служители в 7 научни институти в Северна Македония ще получат 25% по-високи заплати.

Днес беше съобщено, че е договорено увеличение на заплатите и на здравните работници, което ще започне да се прилага от февруари 2020 година. Заплатите на лекарите специалисти се увеличават с 25%, а на медицинските сестри с 10%. Това означава, че заедно с всички други увеличения от 2018 г. насам, основната заплата на лекар специалист се е увеличила с 40%, докато увеличението на заплатите на медицинските сестри е между 20% и 23%.

Министърът на здравеопазването на Северна Македония, Венко Филипче като пример посочи, че заплатата на лекар-специалист, който работи в хирургичните клиники на Клиничният център „Майка Тереза“ в Скопие, ще достигне над 1.600 евро, докато основната заплата на лекар-специалист в общите болници на страната ще бъде около 1.400 евро.

Министърът Филипче обяви, че през следващата година ще бъдат обсъдени възможностите за повишаване на заплатите и на помощния технически персонал и администрацията в здравеопазването.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!