BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Стотици граждани на Молдова получават пенсии от други държави

  • Written by:

Повече от 800 граждани на Молдова получават пенсии от други страни. Това са повече хора, които са работили официално в Румъния, Чехия и България.

В момента 803 души, които законно са работили на територията на други държави-членки на споразумения и живеят сега в Молдова, получават пенсия от съответните институции на тези държави, съобщава Националната каса за социално осигуряване (НКСС). По този начин, 311 души получават пенсии, определени и преведени от компетентен орган от Румъния, 213 – от Чешката Република, 81 – от България, на 87 – от Австрия, 67 – от Португалия, 27 – от Полша и други държавиmd.

Тези лица също имат право на пенсия, установена според опита, придобит в Република Молдова. Според НКСС, наскоро бяха подписани и трябва да влязат в сила, след като вътрешната процедура за ратификация на споразумението с Турция и Република Беларус, които предоставят същите гаранции за трудещите се и пенсионерите-мигранти.

В същото време през последните пет години броят на пенсионерите, живеещи в чужбина и получаващи пенсия от Република Молдова, се е увеличил 10 пъти. Това се дължи както на увеличаването на броя на държавите, с които Молдова е сключила споразумения в областта на социалното осигуряване, така и на засилването на миграционните процеси на европейско ниво, отбелязва НКСС.

По този начин, ако в края на 2014 г., когато действаха само девет споразумения за социално осигуряване, пенсиите бяха определени за 62 души, през октомври 2019 г. броят им достигна 650 души. Само през март тази година бяха определени 70 пенсии за хора, живеещи в Германия.

В момента НКСС реализира 12 споразумения за социално осигуряване с Австрия, Белгия, България, Чешката република, Естония, Германия, Литва, Люксембург, Полша, Португалия, Румъния и Унгария.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!